Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe tiramisu bez pieczenia
canva/min-che chong, Pexels

Ekspresowe tiramisu bez pieczenia

22 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tiramisu to jeden z najlepszych deserów, jakie można zjeść po obiedzie. Kawowe ciasto bez pieczenia smakuje praktycznie każdemu. Niżej zdradzamy jak przygotować je w ekspresowym tempie.

Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który zachwyca delikatnością faktury, a zarazem intensywnym kawowo-likierowym smakiem. Mało kto jest w stanie mu się oprzeć.

Ciasto to jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dzięki posypaniu go z wierzchu kakao dodajemy kolejną warstwę smaku. Ta receptura umożliwia wykonanie go w bardzo krótkim czasie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tiramisu

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 250 g biszkoptów podłużnych

  • 500 g serka mascarpone

  • 3- 5 świeżych jaj

  • 50 g cukru pudru

  • 6 łyżek likieru Amaretto

  • 250 ml zaparzonej kawy espresso

  • szczypta soli

  • kakao

Zaparzoną kawę odstaw do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste. Następnie dodaj do nich serek mascarpone.

Białka upij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Białka wmieszaj delikatnie szpatułką do masy serowo-jajecznej. Do kawy dolej likieru Amaretto. Zanurzaj w mieszance biszkopty i układaj je na dnie naczynia.

Na biszkopty wyłóż połowę masy, wyrównaj i połóż kolejną warstwę mokrych biszkoptów. Na nie połóż resztę masy i wstaw całość do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem posyp kakao. Smacznego.

Tiramisu

Źródło: canva/iko636, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: domowe-wypieki.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy