Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach
Barszcz czerwony z uszkami jest klasyką wigilijnego stołu. Jednak doskonale smakuje także na co dzień. Możesz go podać z krokietami czy pasztecikami na obiad lub ciepłą kolację. Skorzystaj z przepisu na ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach, a z pewnością częściej będzie gościć w twoim menu.
Barszcz czerwony jest jedną z tych potraw, które kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak serwuje się go też na rodzinnych uroczystościach i przyjęciach. Tak naprawdę jedlibyśmy go częściej, gdyby nie fakt, że jest przy nim trochę pracy. Na szczęście my znamy przepis Ani Starmach, według którego można szybko przygotować smaczny, czerwony barszczyk.
Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach
Składniki:
-
2 garście suszonych grzybów
-
1 kg buraków czerwonych
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
1 cebula
-
kawałek pora
-
kawałek korzenia selera
-
2 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
1/2 l kwasu buraczanego, ewentualnie sok z cytryny lub ocet
-
sól
Przygotowanie barszczu czerwonego
Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na 2 godziny do namoczenia. Po tym czasie zagotuj je i gotuj ok. 30 minut.
Buraki obierz, pokrój w plastry. Pozostałe warzywa oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej ok. 1 l zimnej wody. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut.
Oba wywary przecedź i połącz. Możesz nie zużyć całego wywaru grzybowego, jeśli smak grzybów będzie dla ciebie zbyt intensywny.
Wlej kwas buraczany, ewentualnie dopraw barszcz do smaku sokiem z cytryny lub octem. Do barszczu możesz też dodać do smaku sól i pieprz.
Wskazówka: Pod koniec gotowania do barszczu możesz też dodać przekrojony ząbek czosnku, a także doprawić barszcz majerankiem.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować uszka do barszczu , zajrzyj na naszą stronę. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na paszteciki z kapustą i grzybami .
Źródło zdjęcia: canva/hatipoglu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniastarmach Zapraszamy na nasz Instagram