Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy chleb bez zakwasu. Zrobisz go w mgnieniu oka
canva/daffodilred

Ekspresowy chleb bez zakwasu. Zrobisz go w mgnieniu oka

29 kwietnia 2022

Chleb bez zakwasu jest pyszną propozycją na najbliższe śniadanie. Przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a jeśli jeszcze dziś go upieczecie, będzie was cieszył przez cały weekend. Wystarczą cztery podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Spróbujecie?

Domowy chleb jest idealny do przyrządzenia smacznych kanapek o poranku. Z naszym nowym przepisem na specjał bez zakwasu pyszne kromki z sycącym roślinnym smalcem czy wyborną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami będą w zasięgu ręki. Spróbujecie koniecznie — tak prosta receptura nie zdarza się często, a efekty zachwycają.

Przepis na ekspresowy chleb bez zakwasu

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 400 ml jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do dużej miski. Możemy ją wcześniej przesiać przez sito, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Dodajemy jogurt, sodę oczyszczoną oraz sól. Starannie wyrabiamy ciasto.

Przenosimy je do delikatnie natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 50 minut. Podajemy po studzeniu. Smacznego.

Wskazówki:

  • W przepisie podana jest mąka pszenna, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć dwa typy. Sprawdzi się np. miks mąki pszennej i orkiszowej.

  • Jogurt naturalny możemy również zastąpić greckim, jeśli tylko taki mamy pod ręką. Wypiek też się uda.

  • Jeżeli lubimy chleby z dodatkami, gotowe ciasto warto posypać wybranymi ziarnami. Pasować będą zarówno mak czy sezam, jak i siemię lniane lub nasiona chia.

  • Do wyrobienia ciasta możemy oczywiście wykorzystać robota kuchennego, jeśli nim dysponujemy. Warto także użyć silikonowej formy — wtedy natłuszczanie nie będzie potrzebne.

Dobre pieczywo to gwarancja smacznych kanapek
Dobre pieczywo to gwarancja smacznych kanapek

Źródło zdjęcia: canva/Gulsina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy