Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Chłodnik jest smaczną zupą, która idealnie sprawdza się w upalne dni. Staropolski przepis na ten specjał na bazie maślanki pomoże wam przygotować ją w krótkim czasie. Danie zachwyci was niebagatelnym smakiem i przyjemnym aromatem świeżych ziół. Koniecznie spróbujcie.
Chłodniki występują w wielu smakowitych wersjach. Często spotykaną jest litewska , przygotowywana z aromatycznej botwiny. Nieco mniej znany jest pochodzący z Hiszpanii specjał z pomidorów, czyli gazpacho .
My tym razem proponujemy wam staropolską recepturę na wyjątkowo pyszną i aromatyczną chłodną zupę z maślanką, świeżymi rzodkiewkami i sporą porcją ziół. Niezwykle sycące połączenie powstanie, jeśli podamy ją ze smażonymi ziemniakami i skwarkami z dodatkiem cebuli. Spróbujecie?
Przepis na ekspresowy chłodnik na bazie maślanki
Składniki:
-
1,5 litra maślanki
-
400 g białego sera
-
1 szklanka gęstej śmietany
-
szklanka posiekanych rzodkiewek
-
1 duży pęczek szczypiorku
-
1 pęczek koperku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ser biały kroimy w kostkę, przekładamy go do talerzy. Maślankę mieszamy ze śmietaną, najlepiej przy pomocy trzepaczki, by przy okazji nadać im przyjemnie lekkiej konsystencji.
Dodajemy rzodkiewki oraz opłukane i posiekane zioła, czyli szczypiorek i koperek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem , a następnie przelewamy do talerzy. Chłodnik podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
-
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
-
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: 365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Romana Chojnacka , Ewa Aszkiewicz; Wydawnictwo Publicat