Smakosze.pl
Zupa idealna na upały

Canva / bhofack2

Gazpacho z pomidorów malinowych

23 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.

Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Zupa gazpacho na upalne dni

Nie da się ukryć, że odpowiednio przyrządzona zupa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt. Aktualnie jest trochę zbyt gorąco na ciepłe posiłki. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po specjały, które przynoszą ulgę. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na chłodnik z młodej botwinki.

Dziś weźmiemy się za zupę rodem z Hiszpanii. Gazpacho w znacznej mierze składa się z pomidorów. Tym razem wykorzystamy malinową odmianę uwielbianych warzyw. Zanim przejdziemy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 9 pomidorów malinowych

  • 3 ogórki

  • papryka czerwona

  • papryka peperoni

  • limonka

  • 60 ml oliwy

  • 45 ml sosu sojowego

  • 60 ml octu balsamicznego

  • 5 ml sosu tabasco

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • oregano

Projekt bez tytułu - 2021-06-22T151504.098

Czy można kisić ogórki w czasie burzy?

CZYTAJ DALEJ

Przepyszne gazpacho momentalnie zniknie z talerzy

Na początku musimy starannie umyć warzywa. Kroimy je w niewielką kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Składniki mieszamy ze sobą. Do osobnego naczynia przekładamy około 150 g warzyw.

Do pozostałej części mieszanki dodajemy sól, pieprz, oregano i tabasco. Wzbogacamy je również o sok z limonki, ocet balsamiczny, oliwę oraz sos sojowy. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Przecedzamy ją przez sitko do odłożonych wcześniej warzyw.

Gazpacho w przepysznym wydaniu

Gazpacho w przepysznym wydaniu

(Canva / maslovavalentina)

Zupa jest już niemal gotowa. Teraz wystarczy, że wstawimy ją do lodówki na minimum godzinę. Taki przepis idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu lub jesteśmy wycieńczeniu upałem.

Gazpacho może się rozwarstwić podczas trzymania w lodówce. W takim przypadku wystarczy po prosty zamieszać zupę. Dodatkowo możemy ją wzbogacić o śmietanę lub inne ulubione dodatki. Godny uwagi jest także przepis na chłodnik z ogórków, który można przygotować w kwadrans.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >