Gazpacho z pomidorów malinowych
Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.
Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zupa gazpacho na upalne dni
Nie da się ukryć, że odpowiednio przyrządzona zupa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt. Aktualnie jest trochę zbyt gorąco na ciepłe posiłki. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po specjały, które przynoszą ulgę. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na chłodnik z młodej botwinki.
Dziś weźmiemy się za zupę rodem z Hiszpanii. Gazpacho w znacznej mierze składa się z pomidorów. Tym razem wykorzystamy malinową odmianę uwielbianych warzyw. Zanim przejdziemy do przygotowań, musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
9 pomidorów malinowych
3 ogórki
papryka czerwona
papryka peperoni
limonka
60 ml oliwy
45 ml sosu sojowego
60 ml octu balsamicznego
5 ml sosu tabasco
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
Przepyszne gazpacho momentalnie zniknie z talerzy
Na początku musimy starannie umyć warzywa. Kroimy je w niewielką kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Składniki mieszamy ze sobą. Do osobnego naczynia przekładamy około 150 g warzyw.
Do pozostałej części mieszanki dodajemy sól, pieprz, oregano i tabasco. Wzbogacamy je również o sok z limonki, ocet balsamiczny, oliwę oraz sos sojowy. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Przecedzamy ją przez sitko do odłożonych wcześniej warzyw.
(Canva / maslovavalentina)
Zupa jest już niemal gotowa. Teraz wystarczy, że wstawimy ją do lodówki na minimum godzinę. Taki przepis idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu lub jesteśmy wycieńczeniu upałem.
Gazpacho może się rozwarstwić podczas trzymania w lodówce. W takim przypadku wystarczy po prosty zamieszać zupę. Dodatkowo możemy ją wzbogacić o śmietanę lub inne ulubione dodatki. Godny uwagi jest także przepis na chłodnik z ogórków, który można przygotować w kwadrans.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet.pl