Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać
Mamy dla was pomysł na ekspresowy obiad. Przygotujcie pieczoną paprykę faszerowaną mielonym mięsem i ryżem. Wyjdzie smaczna, że palce lizać i szybko zniknie z talerzy. Dokładki są gwarantowane, bo danie jest pożywne, ale bardzo lekkie. Zapraszamy więc do kuchni.
Faszerowane warzywa są bardzo ciekawą propozycją obiadową. Smaczną i bardzo zdrową, a jednocześnie oryginalną w smaku. Faszerowana cukinia, bakłażan czy papryka stanowią doskonałą odmianę od klasycznych kotletów i pulpetów. I w zależności od tego, czym nadziejecie warzywa, może wam powstać kompletny, ekspresowy obiad.
A czym nadziać paprykę i inne warzywa? Możliwości jest bardzo dużo. Może to być mieszanka kaszy i twarogu, soczewicy i innych warzyw, czy mielonego mięsa i ryżu. Ta ostatnia opcja należy do najpopularniejszych i bardzo lubianych, bo jest dość neutralna w smaku i bardzo pożywna. I właśnie takim farszem nadziejemy naszą paprykę.
Przepis na pieczoną paprykę nadziewaną mięsem i ryżem
Składniki:
-
5 kolorowych papryk
-
20 dag suchego ryżu
-
50 dag mielonego mięsa
-
1 cebula
-
olej
-
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
3/4 szklanki rosołu lub bulionu
-
15 dag startego żółtego sera
-
pieprz ziołowy
-
mielona papryka słodka i ostra
-
sól, pieprz
Przygotowanie faszerowanej papryki
Papryki umyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z gniazd nasiennych i białych błonek. Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku, przestudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, delikatnie zrumień na oleju, przestudź. Cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z ugotowanym ryżem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
Farsz wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku papryką, pieprzem ziołowym, czarnym pieprzem i solą.
Przygotowanym farszem napełnij połówki papryk. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Ułóż w nim nadziane papryki. Całość skrop i podlej bulionem, posyp startym serem.
Faszerowaną paprykę przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz 60-80 minut, aż papryka będzie miękka.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na cukinie faszerowane mielonym mięsem , a także na pieczarki nadziewane suszonymi pomidorami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis
-
Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi
-
Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków