Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać
canva/Lesyy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

13 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was pomysł na ekspresowy obiad. Przygotujcie pieczoną paprykę faszerowaną mielonym mięsem i ryżem. Wyjdzie smaczna, że palce lizać i szybko zniknie z talerzy. Dokładki są gwarantowane, bo danie jest pożywne, ale bardzo lekkie. Zapraszamy więc do kuchni.

Faszerowane warzywa są bardzo ciekawą propozycją obiadową. Smaczną i bardzo zdrową, a jednocześnie oryginalną w smaku. Faszerowana cukinia, bakłażan czy papryka stanowią doskonałą odmianę od klasycznych kotletów i pulpetów. I w zależności od tego, czym nadziejecie warzywa, może wam powstać kompletny, ekspresowy obiad.

A czym nadziać paprykę i inne warzywa? Możliwości jest bardzo dużo. Może to być mieszanka kaszy i twarogu, soczewicy i innych warzyw, czy mielonego mięsa i ryżu. Ta ostatnia opcja należy do najpopularniejszych i bardzo lubianych, bo jest dość neutralna w smaku i bardzo pożywna. I właśnie takim farszem nadziejemy naszą paprykę.

Przepis na pieczoną paprykę nadziewaną mięsem i ryżem

Składniki:

  • 5 kolorowych papryk

  • 20 dag suchego ryżu

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • olej

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3/4 szklanki rosołu lub bulionu

  • 15 dag startego żółtego sera

  • pieprz ziołowy

  • mielona papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

Przygotowanie faszerowanej papryki

Papryki umyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z gniazd nasiennych i białych błonek. Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w lekko osolonym wrzątku, przestudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, delikatnie zrumień na oleju, przestudź. Cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z ugotowanym ryżem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.

Farsz wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw do smaku papryką, pieprzem ziołowym, czarnym pieprzem i solą.

Przygotowanym farszem napełnij połówki papryk. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Ułóż w nim nadziane papryki. Całość skrop i podlej bulionem, posyp startym serem.

Faszerowaną paprykę przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz 60-80 minut, aż papryka będzie miękka.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na cukinie faszerowane mielonym mięsem , a także na pieczarki nadziewane suszonymi pomidorami .

papryka faszerowana mięsem i ryżem
canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy