Smakosze.pl
surówka z buraka

canva/YelenaYemchuk

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na nowy, smaczny dodatek do obiadu? Może skusisz się na surówkę z buraków i gruszki? Jest spokrewniona z tradycyjnymi buraczkami, jednak dodatek sezonowego owocu odmienia charakter całości. Surówka staje się przyjemnie słodkawa i niezwykle soczysta.

Mizeria, surówka z kapusty, zielona sałata i tak w kółko. Prawda, że można się znudzić dodatkami do obiadu, choć wszystko jest smaczne i zdrowe? Dlatego podajemy wam nowy pomysł, nową recepturę na ciekawą w smaku surówkę z buraków i gruszki. A w zasadzie na surówko-sałatkę, bo buraki jednak wcześniej gotujemy. Dzięki temu są smaczniejsze i delikatniejsze.

kotlety mielone

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

CZYTAJ DALEJ

Gruszka to sezonowy owoc, który jest bardzo rzadko dodawany do potraw, a już do surówek to niemal w ogóle. Tymczasem jego soczystość udziela się całej surówce, a słodki smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. A z całą pewnością z burakami.

Przepis na surówkę z buraków i gruszki

Składniki:

  • 2-3 buraki

  • 1 marchewka

  • 1 gruszka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • sok z cytryny

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z buraków

Buraki dokładnie wyszoruj, ugotuj lub upiecz (wcześniej zawiń je w folię aluminiową, piecz ok. godzinę w 190 st. C). Buraki wystudź, obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Gruszkę umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w niedużą kostkę.

Marchewkę i gruszkę dodaj do buraków. Dorzuć też przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

Surówkę połącz, jak wolisz — z jogurtem lub z oliwą. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z kalafiora oraz na surówkę z kapustą pekińską.

gruszka

canva/BlakeDavidTaylor


 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: talerzpokus.tv

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Czytaj więcej >
namaczanie kotletów mielonych

Przepisy

Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

Czytaj więcej >
Pierogi z karmelizowaną cebulą

Przepisy

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >
Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przepisy

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >
Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy

Przepisy

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Czytaj więcej >