Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.08.2022 19:37

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis
canva/Qwart

Cukinia w zalewie octowej to jeden z lepszych przetworów na zimę. Cukinia już po czterech tygodniach będzie pełna smaku, a liść laurowy, ziele angielskie i goździki nadadzą jej doskonałego aromatu. Poznaj przepis na klasyczną cukinię w zalewie octowej.

Lato to idealna pora roku na przygotowywanie przetworów na zimę. Soczyste, wygrzane w pełnym słońcu warzywa doskonale nadają się do zamknięcia w słoiku, dzięki czemu możemy cieszyć się ich niepowtarzanym smakiem w mroźne, zimowe dni.

Cukinia w zalewie octowej to przetwory tradycyjne, przygotowywane przez nasze babcie. Już jako dziecko uwielbiałam smak cukinii marynowanej i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej nie być w mojej spiżarni. Cukinia jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a jej smak za każdym razem zachwyca każdego.

W przepisie nie ma podanej ilości cukinii ani słoików. Przygotowujemy tyle, na ile mamy ochotę. Bardzo ważne są natomiast zachowanie proporcji podczas gotowania zalewy na cukinię w zalewie octowej: na 1 l wody potrzebujemy dokładnie pół szklanki octu, pół szklanki cukru i łyżkę soli.

Przepis na najsmaczniejszą cukinię w zalewie octowej

Składniki:

  • cukinia

  • po 1 liściu laurowym na słoik

  • po 2 goździki na słoik

  • po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik

Składniki na zalewę na 1 l wody:

  • pół szklanki octu spirytusowego

  • pół szklanki cukru

  • łyżka soli

Jak zrobić cukinię w zalewie octowej? Będzie gotowa w kilka chwil

Słoiki umyj i wyparz, cukinie pokrój w plasterki, włóż do słoików. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, 3 ziarnach ziela angielskiego, goździki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem i octem, gorącą wlej do słoików, zakręć.

Słoiki pasteryzuj do góry dnem przez około 15 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimne słoiki przełóż do spiżarni, po około 4 tygodniach cukinia będzie gotowa, smacznego.

Z cukinii przygotujesz wiele wyśmienitych dań, między innymi cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Doskonałym pomysłem na dodatek do kanapek jest pasztet z cukinii, który oczaruje nawet największego miłośnika mięsa.

Cukinia
canva/Olgaorly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis