Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis
Cukinia w zalewie octowej to jeden z lepszych przetworów na zimę. Cukinia już po czterech tygodniach będzie pełna smaku, a liść laurowy, ziele angielskie i goździki nadadzą jej doskonałego aromatu. Poznaj przepis na klasyczną cukinię w zalewie octowej.
Lato to idealna pora roku na przygotowywanie przetworów na zimę. Soczyste, wygrzane w pełnym słońcu warzywa doskonale nadają się do zamknięcia w słoiku, dzięki czemu możemy cieszyć się ich niepowtarzanym smakiem w mroźne, zimowe dni.
Cukinia w zalewie octowej to przetwory tradycyjne, przygotowywane przez nasze babcie. Już jako dziecko uwielbiałam smak cukinii marynowanej i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej nie być w mojej spiżarni. Cukinia jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a jej smak za każdym razem zachwyca każdego.
W przepisie nie ma podanej ilości cukinii ani słoików. Przygotowujemy tyle, na ile mamy ochotę. Bardzo ważne są natomiast zachowanie proporcji podczas gotowania zalewy na cukinię w zalewie octowej: na 1 l wody potrzebujemy dokładnie pół szklanki octu, pół szklanki cukru i łyżkę soli.
Przepis na najsmaczniejszą cukinię w zalewie octowej
Składniki:
cukinia
po 1 liściu laurowym na słoik
po 2 goździki na słoik
po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
Składniki na zalewę na 1 l wody:
pół szklanki octu spirytusowego
pół szklanki cukru
łyżka soli
Jak zrobić cukinię w zalewie octowej? Będzie gotowa w kilka chwil
Słoiki umyj i wyparz, cukinie pokrój w plasterki, włóż do słoików. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, 3 ziarnach ziela angielskiego, goździki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem i octem, gorącą wlej do słoików, zakręć.
Słoiki pasteryzuj do góry dnem przez około 15 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimne słoiki przełóż do spiżarni, po około 4 tygodniach cukinia będzie gotowa, smacznego.
Z cukinii przygotujesz wiele wyśmienitych dań, między innymi cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Doskonałym pomysłem na dodatek do kanapek jest pasztet z cukinii, który oczaruje nawet największego miłośnika mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi
Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków
Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów
Źródło: przyslijprzepis