Smakosze.pl
Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

canva/Qwart

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Cukinia w zalewie octowej to jeden z lepszych przetworów na zimę. Cukinia już po czterech tygodniach będzie pełna smaku, a liść laurowy, ziele angielskie i goździki nadadzą jej doskonałego aromatu. Poznaj przepis na klasyczną cukinię w zalewie octowej.

Lato to idealna pora roku na przygotowywanie przetworów na zimę. Soczyste, wygrzane w pełnym słońcu warzywa doskonale nadają się do zamknięcia w słoiku, dzięki czemu możemy cieszyć się ich niepowtarzanym smakiem w mroźne, zimowe dni.

puszyste naleśniki

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

CZYTAJ DALEJ

Cukinia w zalewie octowej to przetwory tradycyjne, przygotowywane przez nasze babcie. Już jako dziecko uwielbiałam smak cukinii marynowanej i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej nie być w mojej spiżarni. Cukinia jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a jej smak za każdym razem zachwyca każdego.

W przepisie nie ma podanej ilości cukinii ani słoików. Przygotowujemy tyle, na ile mamy ochotę. Bardzo ważne są natomiast zachowanie proporcji podczas gotowania zalewy na cukinię w zalewie octowej: na 1 l wody potrzebujemy dokładnie pół szklanki octu, pół szklanki cukru i łyżkę soli.

Przepis na najsmaczniejszą cukinię w zalewie octowej

Składniki:

  • cukinia

  • po 1 liściu laurowym na słoik

  • po 2 goździki na słoik

  • po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik

Składniki na zalewę na 1 l wody:

  • pół szklanki octu spirytusowego

  • pół szklanki cukru

  • łyżka soli

Jak zrobić cukinię w zalewie octowej? Będzie gotowa w kilka chwil

Słoiki umyj i wyparz, cukinie pokrój w plasterki, włóż do słoików. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, 3 ziarnach ziela angielskiego, goździki. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem i octem, gorącą wlej do słoików, zakręć.

Słoiki pasteryzuj do góry dnem przez około 15 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimne słoiki przełóż do spiżarni, po około 4 tygodniach cukinia będzie gotowa, smacznego.

Z cukinii przygotujesz wiele wyśmienitych dań, między innymi cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Doskonałym pomysłem na dodatek do kanapek jest pasztet z cukinii, który oczaruje nawet największego miłośnika mięsa.

Cukinia

canva/Olgaorly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis




Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >