Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Prosty pomysł na pyszny obiad
Szukacie prostego pomysłu na pyszny obiad? Przygotujcie cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Jest pożywna i pełna składników odżywczych, a przy tym lekkostrawna. Doskonale nadaje się do odgrzewania i wyśmienicie smakuje przez cały rok. Jednak teraz jest najlepsza okazja, by ją zrobić. O tej porze roku cukinia jest bowiem najtańsza i najsmaczniejsza.
Połączenie warzyw z mięsem jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Mięso dostarcza potrawie białka i żelaza, a warzywa błonnika, witamin i soli mineralnych. Dodatkowo warzywa obniżają kaloryczność dania. A cukinia w ogóle jest pod tym względem mistrzem, bo 100 g zawiera tylko ok. 17 kcal. Zróbcie więc cukinię faszerowaną mielonym mięsem, a otrzymacie zdrowy i smaczny obiad. W sam raz na lato.
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem
Składniki:
3 średniej wielkości młode cukinie
1 duża cebula
olej
50 dag mielonego mięsa
1/2 papryki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz
15 dag żółtego sera
Przygotowanie faszerowanej, zapiekanej cukinii
Cukinie umyj, wytrzyj. Przekrój wzdłuż na połowę, łyżeczką usuń miąższ z nasionami. Powstałe łódeczki oprósz solą.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj mielone mięso, przesmaż, mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, podsmaż.
Do mięsa dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszaj, duś na małym ogniu, aż farsz zgęstnieje.
Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Ułóż je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posyp startym serem, piecz ok. godzinę w 190 st. C. Jeśli nie jest miękka, wydłuż czas pieczenia.
Wskazówki:
Do mięsnego farszu możesz też dodać ugotowany ryż lub kaszę. Dzięki nim danie będzie kompletne, pożywniejsze i bardziej ekonomiczne.
Przed posypaniem serem cukinię możesz polać sosem beszamelowym, a dopiero potem posypać całość serem.
Cukinię najlepiej jest zapiekać pod przykryciem, bo wtedy szybciej robi się miękka i nie wysycha.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę ryżową z cukinią, a także na placki z cukinii i ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: doradcasmaku