Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva/YelenaYemchuk

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jedliście kiedyś placki ziemniaczane w pikantnej wersji? Naprawdę warto ich spróbować, bo zyskują niepowtarzalny charakter. My oprócz przypraw dorzuciliśmy do nich jeszcze jeden dodatek, którym jest czerwona fasola. Dzięki niej stały się pożywne jak nigdy. Ot taka nieco meksykańska wersja placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane pojawiają się w naszych domach w różnych sytuacjach. Niektórzy robią je na kolację, inni na przekąskę, ale większość jednak na obiad. Zwłaszcza jeśli nie ma innego pomysłu, a w zapasach jest trochę ziemniaków.

surówka z buraka

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

CZYTAJ DALEJ

Nasze dzisiejsze placki ziemniaczane są właśnie taką doskonałą wersją obiadową. Wzbogaciliśmy je bowiem w czerwoną fasolkę, która jest świetnym źródłem białka, podobnie jak mięso. Dosypaliśmy też trochę ostrej papryki, co zupełnie odmieniło klasyczny smak placków ziemniaczanych. I wyszło im to na dobre.

Pikantne placki ziemniaczane z fasolką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 4-5 łyżek mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej

  • sól, pieprz

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • olej do smażenia

Przygotowanie pikantnych placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę również obierz i zetrzyj na małych oczkach wprost do ziemniaków.

Starte warzywa umieść na sicie i zawieś nad miską. Po kilku minutach zlej płyn znad osadu, a zgromadzoną na dnie skrobię dodaj do ziemniaków.

Do startych warzyw dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę, jajko i przyprawy. Wymieszaj ciasto. Na końcu dodaj osączoną fasolkę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Placki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na puszyste placki ziemniaczane, a także na chrupiące placki ziemniaczane.

czerwona fasola

canva/Tonhom27

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: weganka

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >