Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.08.2022 17:36

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

placki ziemniaczane
canva/YelenaYemchuk

Jedliście kiedyś placki ziemniaczane w pikantnej wersji? Naprawdę warto ich spróbować, bo zyskują niepowtarzalny charakter. My oprócz przypraw dorzuciliśmy do nich jeszcze jeden dodatek, którym jest czerwona fasola. Dzięki niej stały się pożywne jak nigdy. Ot taka nieco meksykańska wersja placków ziemniaczanych.

Placki ziemniaczane pojawiają się w naszych domach w różnych sytuacjach. Niektórzy robią je na kolację, inni na przekąskę, ale większość jednak na obiad. Zwłaszcza jeśli nie ma innego pomysłu, a w zapasach jest trochę ziemniaków.

Nasze dzisiejsze placki ziemniaczane są właśnie taką doskonałą wersją obiadową. Wzbogaciliśmy je bowiem w czerwoną fasolkę, która jest świetnym źródłem białka, podobnie jak mięso. Dosypaliśmy też trochę ostrej papryki, co zupełnie odmieniło klasyczny smak placków ziemniaczanych. I wyszło im to na dobre.

Pikantne placki ziemniaczane z fasolką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 4-5 łyżek mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej

  • sól, pieprz

  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • olej do smażenia

Przygotowanie pikantnych placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę również obierz i zetrzyj na małych oczkach wprost do ziemniaków.

Starte warzywa umieść na sicie i zawieś nad miską. Po kilku minutach zlej płyn znad osadu, a zgromadzoną na dnie skrobię dodaj do ziemniaków.

Do startych warzyw dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę, jajko i przyprawy. Wymieszaj ciasto. Na końcu dodaj osączoną fasolkę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Placki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na puszyste placki ziemniaczane, a także na chrupiące placki ziemniaczane.

czerwona fasola
canva/Tonhom27

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: weganka