Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy pieczony kalafior
canva/peredniankina, Getty Images Pro

Ekspresowy pieczony kalafior

29 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kalafior upieczony w piekarniku jest nie tylko smaczną, lecz również wyjątkowo zdrową i pożywną formą posiłku. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby móc się cieszyć pysznym obiadem. Smak nadają przyprawy, takie jak kumin czy papryka chili.

Kalafior zawiera związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Duża ilość błonnika wspomaga odchudzanie i trawienie. Posiada także cholinę, która jest niezbędna do uczenia się i zapamiętywania.

Poniższy pieczony kalafior można wykonać w 15 minut, dlatego jest doskonałym pomysłem na szybki dodatek do obiadu. Niska kaloryczność to dodatkowy atut, ponieważ można zjeść go dużo, nie ryzykując przybrania na wadze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczony kalafior

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 3 łyżki oliwy

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • chili 1 łyżeczka

  • papryka słodka 1 łyżeczka

  • kumin pół łyżeczki

  • szklanka jogurtu greckiego

  • świeża bazylia

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia i podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki. Do miski wlej oliwę, dodaj kumin, paprykę, chili, sól i pieprz. Wymieszaj marynatę i wrzuć do niej kawałki kalafiora. Ponownie całość zamieszaj.

Przełóż kalafiora wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, wymieszaj warzywo z przeciśniętymi 3 ząbkami czosnku. Piecz kalafior w 180 stopniach Celsjusza, aż uzyskasz ładne zrumienienie.

W międzyczasie przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z siekaną bazylią, pieprzem, solą oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku. Podawaj ze świeżo upieczonym kalafiorem. Smacznego.

Pieczony kalafior

Źródło: canva/ Lilechka75, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: doradcasmaku.pl; kukbuk.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy