Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy przepis na domowe kluski śląskie
canva/sitriel, Getty Images

Ekspresowy przepis na domowe kluski śląskie

10 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski śląskie to zdecydowana klasyka tradycyjnej polskiej kuchni, która pasuje do wielu dań, głównie z dużą ilością sosu. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować je w ekspresowym tempie, mamy dobre wieści. Pamiętaj o dodaniu skrobi do ciasta, dzięki temu kluski wyjdą znacznie lepsze.

Klasyczne kluski śląskie zazwyczaj podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją również inne, znacznie ciekawsze opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Aby uzyskać charakterystyczną, gumowatą konsystencję klusek, dodaj do nich skrobię ziemniaczaną. To właśnie ona wyróżnia kluski śląskie od kopytek, które robi się z mąki pszennej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie kluski śląskie

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 200 g mąki ziemniaczanej

Zacznij od rozdrobnienia jeszcze ciepłych kartofli. Przepuść je przez praskę do dużej miski. Następnie dodaj do nich skrobię i zacznij wyrabiać ciasta.

Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej żółty kolor, możesz dodać do niego żółtko. Z ciasta uformuj małe kulki, a każdą spłaszcz i zrób w nich wgłębienie za pomocą kciuka.

Kluski wrzucaj partiami na wrzącą i mocno osoloną wodę. Od wypłynięcia na powierzchnie gotuj je około 2-3 minuty, a potem wyławiaj łyżką cedzakową. Smacznego.

Kluski śląskie

Źródło: canva/joannawnuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy