Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy przepis na obłędną tartę z jagodami, kilka chwil i gotowa
Monika Dec
Monika Dec 04.08.2021 02:00

Ekspresowy przepis na obłędną tartę z jagodami, kilka chwil i gotowa

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T222140.862
canva/AlexPro9500

Lato to czas, gdy bez końca możemy korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Skorzystaj z jagód i przygotuj obłędny deser, który pokocha cała rodzina. Podajemy prosty przepis na pyszną tartę.

Letnie desery nie mogą być nudne. Wykorzystaj ogrom sezonowych owoców i przygotuj przepyszną tartę, która podbije niejedno podniebienie i umili błogie, letnie lenistwo.

Polecamy również nasze pozostałe przepisy na wakacyjne desery. Na naszej stronie znajdziecie również m.in. malinową chmurkę oraz sernik bez pieczenia. Poniżej podajemy przepis na tartę z jagodami. Jak ją wykonać?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tartę z jagodami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki tortowej

  • 150 g masła, zimnego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 żółtko

  • 2-3 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

  • 200 g serka mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego

  • ok. 3/4 szklanki jagód

Sposób wykonania:

Posmaruj formę na tartę masłem i lekko oprósz ją bułką tartą. Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem. Dodaj sól, kawałki zimnego masła i szybko posiekaj je do ciasta kruchego. Następnie dodaj żółtko oraz zimną wodę i szybko zagnieć na jednolite ciasto.

Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na lekko posypanej mąką stolnicy na kształt formy.

Ciasto nawiń na wałek i przełóż do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owiń je folią i ponownie przełóż na 30 minut do lodówki. Nakłuj przed pieczeniem całe ciasto i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.

Przygotuj masę. Zmiksuj ze sobą śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Dodaj do powstałej masy przesiany cukier puder i miksuj go tylko do połączenia. Spód kruchego ciasta posmaruj dżemem jagodowym i kremem. Ciasto udekoruj jagodami lub borówkami amerykańskimi. Gotową tartę schłódź przed podaniem (najlepiej niech spędzi ok. godzinę w lodówce). Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: i love bake

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: