Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-04T222140.862

canva/AlexPro9500

Ekspresowy przepis na obłędną tartę z jagodami, kilka chwil i gotowa

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lato to czas, gdy bez końca możemy korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Skorzystaj z jagód i przygotuj obłędny deser, który pokocha cała rodzina. Podajemy prosty przepis na pyszną tartę.

Letnie desery nie mogą być nudne. Wykorzystaj ogrom sezonowych owoców i przygotuj przepyszną tartę, która podbije niejedno podniebienie i umili błogie, letnie lenistwo.

Polecamy również nasze pozostałe przepisy na wakacyjne desery. Na naszej stronie znajdziecie również m.in. malinową chmurkę oraz sernik bez pieczenia. Poniżej podajemy przepis na tartę z jagodami. Jak ją wykonać?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tartę z jagodami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki tortowej

  • 150 g masła, zimnego

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 żółtko

  • 2-3 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

  • 200 g serka mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego

  • ok. 3/4 szklanki jagód

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T205315.663

Pierogi z Podlasia zachwyciły Roberta Makłowicza, mamy przepis

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Posmaruj formę na tartę masłem i lekko oprósz ją bułką tartą. Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem. Dodaj sól, kawałki zimnego masła i szybko posiekaj je do ciasta kruchego. Następnie dodaj żółtko oraz zimną wodę i szybko zagnieć na jednolite ciasto.

Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na lekko posypanej mąką stolnicy na kształt formy.

Ciasto nawiń na wałek i przełóż do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owiń je folią i ponownie przełóż na 30 minut do lodówki. Nakłuj przed pieczeniem całe ciasto i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.

Przygotuj masę. Zmiksuj ze sobą śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Dodaj do powstałej masy przesiany cukier puder i miksuj go tylko do połączenia. Spód kruchego ciasta posmaruj dżemem jagodowym i kremem. Ciasto udekoruj jagodami lub borówkami amerykańskimi. Gotową tartę schłódź przed podaniem (najlepiej niech spędzi ok. godzinę w lodówce). Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: i love bake

Zapraszamy na nasz Instagram


Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >