Ekspresowy przepis na obłędną tartę z jagodami, kilka chwil i gotowa
Lato to czas, gdy bez końca możemy korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Skorzystaj z jagód i przygotuj obłędny deser, który pokocha cała rodzina. Podajemy prosty przepis na pyszną tartę.
Letnie desery nie mogą być nudne. Wykorzystaj ogrom sezonowych owoców i przygotuj przepyszną tartę, która podbije niejedno podniebienie i umili błogie, letnie lenistwo.
Polecamy również nasze pozostałe przepisy na wakacyjne desery. Na naszej stronie znajdziecie również m.in. malinową chmurkę oraz sernik bez pieczenia. Poniżej podajemy przepis na tartę z jagodami. Jak ją wykonać?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tartę z jagodami
Składniki:
Kruche ciasto:
-
250 g mąki tortowej
-
150 g masła, zimnego
-
2 łyżki cukru pudru
-
1 żółtko
-
2-3 łyżki zimnej wody
-
szczypta soli
Krem:
-
250 ml śmietanki kremówki 30%
-
200 g serka mascarpone
-
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-
4 łyżki dżemu jagodowego
-
ok. 3/4 szklanki jagód
Sposób wykonania:
Posmaruj formę na tartę masłem i lekko oprósz ją bułką tartą. Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem. Dodaj sól, kawałki zimnego masła i szybko posiekaj je do ciasta kruchego. Następnie dodaj żółtko oraz zimną wodę i szybko zagnieć na jednolite ciasto.
Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na lekko posypanej mąką stolnicy na kształt formy.
Ciasto nawiń na wałek i przełóż do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owiń je folią i ponownie przełóż na 30 minut do lodówki. Nakłuj przed pieczeniem całe ciasto i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
Przygotuj masę. Zmiksuj ze sobą śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Dodaj do powstałej masy przesiany cukier puder i miksuj go tylko do połączenia. Spód kruchego ciasta posmaruj dżemem jagodowym i kremem. Ciasto udekoruj jagodami lub borówkami amerykańskimi. Gotową tartę schłódź przed podaniem (najlepiej niech spędzi ok. godzinę w lodówce). Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: i love bake