Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt
canva.com/istetiana, Getty Images

Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Biszkopt jest swojego rodzaju fundamentem każdego tortu i wielu ciast, dlatego warto, żeby był jak najlepszy. Jeśli brakuje ci dobrego przepisu, przetestuj poniższy - kluczem jest taka sama temperatura wszystkich składników. W kilka chwil upieczesz najbardziej puszysty biszkopt.

Klasyczny biszkopt wymaga odrobiny wiedzy ze strony cukiernika - odpowiednie mieszanie składników, a także upewnienie się, że mają taką samą temperaturę, jest kluczem do sukcesu.

Bez biszkoptu ciężko byłoby przygotować dobry tort urodzinowy. Krem nie miałby się czego trzymać, a także ewentualne inne dodatki. Z biszkoptu można piec również inne ciasta, co czyni go bardzo uniwersalnym wypiekiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresowy biszkopt

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 6 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • niecała szklanka mąki pszennej

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju

Mąki i proszek do pieczenia dokładnie przesiej do miski. Dodaj sól. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj.

Mąkę i proszek dodaj do masy jajecznej. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zmarnować całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto.

Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie uderz ciastem o blat lub podłogę w kuchni 2, 3 razy i włóż je z powrotem do nagrzanego, aczkolwiek wyłączonego piekarnika. Zaczekaj, aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy do jedzenia lub obróbki po ostygnięciu.

Biszkopt
undefined

Źródło: canva.com/undefined undefined, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy