Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt
Biszkopt jest swojego rodzaju fundamentem każdego tortu i wielu ciast, dlatego warto, żeby był jak najlepszy. Jeśli brakuje ci dobrego przepisu, przetestuj poniższy - kluczem jest taka sama temperatura wszystkich składników. W kilka chwil upieczesz najbardziej puszysty biszkopt.
Klasyczny biszkopt wymaga odrobiny wiedzy ze strony cukiernika - odpowiednie mieszanie składników, a także upewnienie się, że mają taką samą temperaturę, jest kluczem do sukcesu.
Bez biszkoptu ciężko byłoby przygotować dobry tort urodzinowy. Krem nie miałby się czego trzymać, a także ewentualne inne dodatki. Z biszkoptu można piec również inne ciasta, co czyni go bardzo uniwersalnym wypiekiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ekspresowy biszkopt
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
6 jajek
-
3/4 szklanki cukru
-
niecała szklanka mąki pszennej
-
5 łyżek mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
1 łyżka oleju
Mąki i proszek do pieczenia dokładnie przesiej do miski. Dodaj sól. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj.
Mąkę i proszek dodaj do masy jajecznej. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zmarnować całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto.
Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie uderz ciastem o blat lub podłogę w kuchni 2, 3 razy i włóż je z powrotem do nagrzanego, aczkolwiek wyłączonego piekarnika. Zaczekaj, aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy do jedzenia lub obróbki po ostygnięciu.
Źródło: canva.com/undefined undefined, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ilovebake.pl