Ewa Wachowicz gotuje rosół na 2 rodzajach mięsa. Nie uwierzysz co dodaje zamiast makaronu
Rosół na kurze i kaczce smakuje wyśmienicie. Prosty przepis Ewy Wachowicz na rozgrzewającą i pełną aromatu zupę będzie w sam raz na chłodniejsze dni. Miss Polski podaje go z ziemniakami, ale z makaronem też będzie fantastyczny. Spróbujecie?
Rosół z ziemniakami nie każdego przekona , lecz esencjonalna, pełna smaku zupa przygotowana na dwóch rodzajach pysznego mięsa z pewnością spodoba się niejednemu amatorowi kuchni polskiej.
Kurczak i kaczka świetnie do siebie pasują, a ich smak uzupełnia dodatek delikatnych drobiowych podrobów. Ziemniaki także w tej kompozycji się odnajdą. Może skusicie się na nietypową wersję tradycyjnej zupy?
Przepis na rosół na kurze i kaczce Ewy Wachowicz
Składniki:
-
2-3 kacze udka
-
pół kury rosołowej
-
200 -300 g żołądków i serc drobiowych
-
3 większe marchewki
-
3 mniejsze pietruszki
-
biała część niewielkiego pora
-
1 mały seler
-
3 ząbki czosnku
-
1 średnia cebula
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
mała garść suszonych grzybów
-
15 ml sosu sojowego (można pominąć)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
natka pietruszki do posypania
Jak zrobić rosół na kurze i kaczce? Ewa Wachowicz zna prosty przepis
W dużym garnku umieszczamy oczyszczone mięso i podroby. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz oczyszczone z piasku lub obrane jarzyny i suszone grzyby. Zalewamy je zimną wodą.
Cebulę opalamy w płomieniu palnika lub karmelizujemy na suchej patelni i również wrzucamy do garnka. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 3 godziny, na początku starannie zbierając powstające szumy.
Warzywa wyjmujemy z zupy po mniej więcej godzinie — w przeciwnym wypadku się rozpadną. Na koniec usuwamy też mięso, grzyby i przyprawy w kawałku. Ciepłą zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ewa Wachowicz proponuje podanie rosołu z ziemniakami.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Patent na warzywny pasztet znajdziecie w tym artykule. Z mięsa możecie z kolei wyczarować pyszną pastę do kanapek lub farsz na pierogi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz w domu orzechy włoskie? W 15 minut zrobisz z nich boski przysmak. Wystarczy 1 dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz