Ewa Wachowicz robi pierogi z najbardziej krakowskiej mąki. Dlatego są tak pyszne
Pierogi Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Słynna kucharka i prowadząca licznych programów kulinarnych zaprezentowała swój sposób na to tradycyjne danie, a w dodatku zdradziła, jakiej mąki używa. Czytaj dalej, a poznasz przepis Ewy Wachowicz oraz dowiesz się, jaka mąka jest najlepsza.
Pierogi ulubionym daniem Polaków
O tym, że pierogi są naszym daniem narodowym, wiadomo od dawna. Ich smak zachwyca nie tylko nas samych, ale też ludzi na całym świecie. Nic dziwnego, bo dowolny smaczny farsz zawinięty w cienkie i elastyczne ciasto tworzy znakomite danie.
Na szczególną uwagę zasługuje przepis na pierogi Ewy Wachowicz. Prowadząca programy kulinarne swój przepis zaprezentowała we współpracy z krakowskim producentem – Mąka ze Smokiem. Właśnie wtedy pokazała również, jaka mąka na pierogi jest najlepsza. O tym, jakiej mąki używać oraz jak przygotować klasyczne danie z jej przepisu, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Pierogi tylko z tej mąki
Ewa Wachowicz do przygotowania ciasta na pierogi używa Mąki ze Smokiem typu 450. Według kucharki jest to jedna z najbardziej krakowskich mąk, a przez to ma być najlepsza. Wybór mąki jest kluczową kwestią, ponieważ to od niej zależy smak oraz delikatność ciasta. Oprócz niej na pierogi Ewy Wachowicz niezbędne będą także pozostałe składniki. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę ze wszystkimi produktami. Żadnego z nich nie pomijaj, a farsz wyjdzie doskonały.
Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- odrobina gorącej wody
- 2 cebule
- parę suszonych grzybów
- kiszona kapusta
- 1 łyżka masła
Przepis Ewy Wachowicz na pierogi
Przygotowanie pierogów rozpocznij od wyrobienia ciasta. W tym celu przesiej mąkę na blat, a następnie poprzez wlanie odrobiny gorącej wody zaparz ją. Wbij jajko i zagnieć składniki, tworząc jednolite i gładkie ciasto.
Grzyby namocz w wodzie, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Cebule obierz i również posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, mieszając, podsmażaj składniki. Kiedy grzyby puszczą soki, dodaj posiekaną kapustę. Całość podsmażaj przez chwilę, do momentu połączenia składników.
Ciasto podziel na części, a każdą z nich rozwałkuj. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij okręgi. Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu i sklej krawędzie, tworząc równe pierogi. Gotuj je we wrzątku, do momentu wypłynięcia na powierzchnię i podawaj z podsmażoną cebulą.