Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.11.2024 19:01

Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

cebula maczana w mleku
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Cebula jest niezbędnym składnikiem wielu dań. Okazuje się, że z warzywa można przygotować także chrupiącą przekąskę, która zachwyca smakiem i niespotykanym wyglądem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją zrobić. Smak uzależnia i przysmak z cebuli będziesz przyrządzać znacznie częściej. 

Niezwykły sposób na cebulę

Cebula zawsze jest traktowana jako składnik wielu dań, ale rzadko kiedy występuje w pojedynkę. Szkoda, bo jest niezwykle smaczna i cenna dla zdrowia. Jednym z lepszych sposobów na przygotowanie tego warzywa jest zrobienie z niego zaskakującej przekąski.

Kiedy poznasz przepis, nie będziesz w stanie uwierzyć, że wcześniej nie znałaś tego patentu. Przekąskę z warzywa przygotuj nawet dzisiaj, a wszystkie kupne przegryzki odejdą w zapomnienie. Nikt nie uwierzy, że przygotowałaś ją z cebuli i mleka. Sposób krk po kroku wyjaśniam poniżej.

pokrojona cebula.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Wypij po kolacji zamiast zwykłej herbaty. Organizm natychmiast ci podziękuje

Cebula, mleko i kilka dodatków

Podstawą tej przekąski jest cebula oraz mleko. Niezbędne będą także inne składniki, dzięki którym warzywo po usmażeniu będzie chrupiące i smaczne. Dużą rolę odgrywają przyprawy, z którymi możesz śmiało eksperymentować i dostosowywać je do swoich upodobań. O wszystkich składnikach dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 l wody
  • 8 kostek lodu
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g bułki tartej
  • olej

Cebula w mleku – przepis

Cebulę obierz z łupin, a następnie natnij ją na 12 równych części. Zrób to jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Do miski wlej wodę i dodaj kostki lodu. Włóż do niej cebulę, a następnie umieść naczynie w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie namocz cebulę w zimnym mleku. 

Do osobnej miski wsyp obie mąki oraz wszystkie przyprawy w podanych proporcjach. Wymieszaj składniki, a następnie obtocz w nich cebulę. Ponownie zamocz warzywo w mleku i w mące z przyprawami. Na koniec obtocz cebule w bułce tartej. 

W garnku rozgrzej olej w takiej ilości, aby przykrywał cebulę. Umieść w nim warzywo w panierce i smaż, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Cebulę podawaj z sosem na przykład jogurtowym lub czosnkowym. Serwuj na ciepło.

Sprawdź także, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki oraz dowiedz się, jakiej wędliny unikać

smażona cebula.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv