Ewa Wachowicz zdradziła najlepszy przepis na wielkanocną szynkę. Nie uwierzysz, co dodaje do marynaty
Szynka wielkanocna już niedługo zagości na stołach wielu smakoszy. Robi ją też Ewa Wachowicz. Skład marynaty zdumiewa. Nie zgadniecie, co znana restauratorka do niej dodaje.
Marynata do szynki wielkanocnej z lubianego napoju
Na kulinarnym horyzoncie powoli pojawia się Wielkanoc, a wraz z nią liczne przysmaki, które niedługo zagoszczą na naszych stołach. Niewątpliwie rarytasem będzie szynka wielkanocna, która jest znakomita i stanowi też ozdobę świątecznego stołu. Ewa Wachowicz przyrządza ją w aromatycznej marynacie. Nie brakuje w niej przypraw, ale zdziwienie wywołuje produkt wykorzystany do marynowania szynki.
Znana restauratorka i gwiazda programów kulinarnych marynatę robi z soku jabłkowego. Ten lubiany napój sprawia, że szynka wychodzi krucha i niezwykle apetyczna . Do marynaty trafia też sos Worcester, który słynie z korzennego smaku. Tak przyrządzona szynka najlepiej smakuje w Wielkanoc. Poniżej znajdziesz przepis na ten świąteczny rarytas.
Jak przyrządzić szynkę wielkanocną z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej bez kości
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Składniki na marynatę:
- 3 cebule
- ½ szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Przygotowanie szynki zacznij od skropienia mięsa oliwą i oprószenia jej solą i pieprzem. Użyj też majeranku i natrzyj szynkę czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przełóż do zamykanego naczynia i zajmij się marynatą. Do miski włóż cebulę pokrojoną w piórka, wlej sok jabłkowy i sos Worcester. Ten ostatni można ewentualnie zastąpić mieszanką sosu sojowego i ketchupu w proporcji 1:1.
Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszaj składniki i wlej do naczynia z mięsem. Odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia umieść w naczyniu żaroodpornym z marynatą. Najpierw piecz przez 20 minut bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie mięso trzeba przykryć i piec przez 3-4 godziny w temperaturze 120 stopni.
Szynka wielkanocna czaruje kruchością i smakiem
Po długim czasie spędzonym w piekarniku, szynka wielkanocna jest już gotowa do podania. Będzie smakować na ciepło i na zimno. Takie apetyczne danie o nieco korzennym smaku możesz podać na obiad, ale też na śniadanie.
Kruche mięso i bardzo aromatyczne aż prosi się o spróbowanie. Szynka wielkanocna będzie cieszyć się zapewne powodzeniem podczas świąt. Przepis Ewy Wachowicz gwarantuje kulinarny sukces i warto z niego skorzystać. Pisaliśmy o tym, jak tłumy broniły kultowego baru w Warszawie. Podpowiadaliśmy, jak zrobić szybki i smaczny obiad z kurczaka.
Źródło: ewawachowicz.pl