Smakosze.pl Przepisy Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na kotlety rybne. W sam raz na piątkowy obiad
canva/Yana Gayvoronskaya; Pawel Wodzynski/East News

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na kotlety rybne. W sam raz na piątkowy obiad

19 listopada 2021

Mielone z filetów rybnych są idealnym pomysłem na postny obiad. Przygotujecie je prosto i szybko, a dzięki zaproponowanemu przez Ewę Wachowicz dodatkowi — białemu pieprzowi — ich smak będzie wyjątkowy. Spróbujcie nowej receptury, a pokochacie tą delikatnie pieprzną nutę.

Przepisy Ewy Wachowicz zachwycają prostotą i smakiem. Wystarczy wspomnieć chrupiące placki ziemniaczane czy gulasz z dodatkiem curry . Tym razem zdradzamy wam, jak gwiazda przygotowuje idealne na piątkowy obiad kotlety rybne . Ten przepis zachwyci was smakiem. Do podkreślenia aromatu mięsa wykorzystamy tylko jedną przyprawę — biały pieprz.

Przepis na delikatne kotlety rybne Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza

  • 1 jajo

  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

  • sól w ilości do smaku

  • pieprz biały wedle uznania

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki śmietanki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Filety rybne siekamy, przekładamy je do miski. Wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Wsypujemy natkę pietruszki i bułkę tartą. Wlewamy śmietankę i wyrabiamy zgrabne kotlety.

W razie potrzeby dosypujemy nieco bułki tartej. Gdy masa przestanie kleić się do rąk, odstawiamy ją na chwilę. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy sznycle i obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy sznycle na złoto z obu stron. Gotowe kotlety rybne odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Kotlety rybne
Kotlety rybne smakują doskonale, gdy doprawimy je białym pieprzem

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy