Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekko orientalny, rozgrzewający gulasz Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:53

Lekko orientalny, rozgrzewający gulasz Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, gulasz
Pawel Wodzynski/East News, canva/Mariha-kitchen

Gulasz jest fantastycznym daniem, bo jednocześnie rozwiązuje kwestię mięsa i sosu. A gdy dodamy do niego warzywa, obiadowy dodatek też może być zbędny. Tak więc wystarczy, że gulasz podasz do kaszy czy ziemniaków i posiłek gotowy. Dziś swój przepis na lekko orientalny, rozgrzewający gulasz zdradzi wam Ewa Wachowicz.

Gulasz to potrawa, która zadowoli tych, dla których mięso bez sosu jest zbyt suche. Tutaj mamy mięso i sos. Sos nie jest zbyt kaloryczny, bo jego podstawą jest woda, smak zaś pochodzi z mięsa, dodanych warzyw i przypraw. Na dodatek przygotowanie gulaszu nie jest niczym trudnym, bo po obsmażeniu mięsa potrawa dalej robi się sama. Wachowicz poleca potrawę w orientalnym stylu, który nadaje jej dodatek aromatycznej przyprawy curry.

Lekko orientalny, rozgrzewający gulasz Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 60 dag wołowiny na gulasz, np. pręgi, udźca

  • 1 łyżka mąki

  • olej do smażenia

  • 1/2 szklanki białego wina lub wody

  • 1 listek laurowy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • curry

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.

  • sól, pieprz

Przygotowanie gulaszu

Mięso opłucz, osusz, pokrój w większą kostkę. Oprósz pieprzem i mąką, zrumień na patelni z olejem. Mięso przełóż do rondla.

Na patelnię, na której było smażone mięso, wlej wino lub wodę. Podgrzej, delikatnie zeskrob to, co zostało na dnie patelni i przelej do mięsa. Dodaj listek laurowy, gotuj na małym ogniu.

Na oczyszczoną patelnię wlej 1-2 łyżki oleju. Wsyp posiekany czosnek, chwilę go przesmaż. Dodaj grubo pokrojoną cebulę, przesmaż, mieszając.

Gdy cebula się zeszkli, oprósz ją curry. Całość chwilę przesmaż, podlej odrobiną wody, dodaj do mięsa. Duś dalej na małym ogniu, uzupełniając w razie potrzeby wodę (gorącą!).

Gdy mięso zacznie się robić miękkie, dodaj do niego trochę soli i pieprzu, a także koncentrat pomidorowy. Duś, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Do śmietanki wlej trochę sosu z mięsa, wymieszaj, dodaj do gulaszu. Gulasz chwilę jeszcze gotuj, dopraw do smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z wołowiny. Zobacz np. jak zrobić tatar, a także jak przygotować soczysty stek.

curry
curry

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram