Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy
Jeśli szukasz pomysłu na prostą surówkę, właśnie go znalazłaś. Przygotuj ją z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością masz pod ręką, a do jej zrobienia wystarczy kilka minut. Będzie idealna do obiadu.
Do obiadu można podać po prostu całe czy pokrojone, kiszone ogórki. Jednak łatwo i szybko da się je zamienić w smakowitą surówkę . Kiszone ogórki lubią towarzystwo pomidorów, fasoli i kukurydzy. My proponujemy bardzo prostą surówkęz dodatkiem cebuli. Za sos wystarczy musztarda. Doda całości ostrości i wyrazistego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fantastyczną surówkę z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy
Składniki:
-
6-7 ogórków kiszonych
-
1 mała cebulka cukrowa lub czerwona
-
natka pietruszki
-
1 łyżeczka musztardy
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych
Ogórki kiszone osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Jeśli mają twardą, grubą skórkę wcześniej możesz je obrać.
Cebulkę obierz, pokrój w kostkę. Jeśli masz ostrzejszą cebulę, a chcesz złagodzić jej smak, posiekaną umieść na sicie i przelej wrzątkiem.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do kiszonych ogórków razem z posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek. Sosem polej surówkę , wymieszaj. Podawaj do dań mięsnych serwowanych z ziemniakami lub kaszą. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Menu Dorotki. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Źródło zdjęcia: canva/Nicolesy
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje