Smakosze.pl Przepisy Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy
Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Menu Dorotki

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

26 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na prostą surówkę, właśnie go znalazłaś. Przygotuj ją z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Wszystkie potrzebne składniki z pewnością masz pod ręką, a do jej zrobienia wystarczy kilka minut. Będzie idealna do obiadu.

Do obiadu można podać po prostu całe czy pokrojone, kiszone ogórki. Jednak łatwo i szybko da się je zamienić w smakowitą surówkę . Kiszone ogórki lubią towarzystwo pomidorów, fasoli i kukurydzy. My proponujemy bardzo prostą surówkęz dodatkiem cebuli. Za sos wystarczy musztarda. Doda całości ostrości i wyrazistego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fantastyczną surówkę z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Składniki:

  • 6-7 ogórków kiszonych

  • 1 mała cebulka cukrowa lub czerwona

  • natka pietruszki

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych

Ogórki kiszone osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Jeśli mają twardą, grubą skórkę wcześniej możesz je obrać.

Cebulkę obierz, pokrój w kostkę. Jeśli masz ostrzejszą cebulę, a chcesz złagodzić jej smak, posiekaną umieść na sicie i przelej wrzątkiem.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do kiszonych ogórków razem z posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek. Sosem polej surówkę , wymieszaj. Podawaj do dań mięsnych serwowanych z ziemniakami lub kaszą. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Menu Dorotki. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

krojenie cebuli
krojenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Nicolesy

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy