Prosty sposób siostry Anastazji na idealne ogórki kiszone
Ogórki kiszone to kultowy smakołyk, którego wręcz nie może zabraknąć w naszych spiżarniach. Jakiś czas temu swoim sposobem na ten dodatek podzieliła się sama siostra Anastazja. Słynna zakonnica dla wielu Polaków jest prawdziwym autorytetem w dziedzinie kulinariów.
Kiszenie ogórków to prawdziwa sztuka. Swoim wyjątkowym sposobem na ten przysmak podzieliła się sama siostra Anastazja. Słynna zakonnica jest autorką wielu książek o tematyce kulinarnych, z jej przepisów korzysta już cała Polska. Jaki jest jej sposób na idealne ogórki?
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Sposób siostry Anastazji na idealne ogórki kiszone
Aby przygotować perfekcyjne ogórki kiszone, należy zdaniem siostry Anastazji zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ważne jest znaleźć zarówno odpowiednie warzywa, jak i słoiki.
Te drugie koniecznie muszą być całe, czyste, bez odprysków, pęknięć lub śladów rdzy. Warzywa trzeba kupić świeże. Ważne, aby nie były przegniłe i uszkodzone. Najlepiej jest kupować je u zaufanego sprzedawcy.
Siostra Anastazja zaznacza również, że jeśli warzywa wyglądają dobrze i nie ma w nich np. pustych miejsc przy pestkach, to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przetwory z tych ogórków nam wyjdą. Poniżej podajemy przepis na ogórki kiszone według siostry Anastazji.
Przepis na ogórki kiszone wg. siostry Anastazji
Składniki:
ogórki
czosnek
koper
chrzan
Zalewa:
1 l przegotowanej zimnej wody
łyżka soli
Sposób wykonania:
Umyj ogórki i kiper. Obierz i rozdrobnij chrzan i czosnek. Ogórki ułóż pionowo w słoikach jaśniejszym końcem do góry.
Do każdego słoika dodaj 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu oraz małą gałązkę kopru. Słoje zalej zalewą, dobrze zakręć i odstaw do ukiszenia.
Polecamy również przepis na ogórki na słodko oraz klasyczne korniszony.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: deon