Smakosze.pl Przepisy Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek
canva/marekuliasz

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

27 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z selera i rodzynek jest klasyką, którą bardzo często podaje się do dań mięsnych, które wymagają intensywnych smaków. Jeśli chcesz urozmaicić charakterystyczną surówkę i nadać jej większej chrupkości, do składników warto dodać orzechy. Najlepiej sprawdzają się lekko gorzkie orzechy włoskie, które tworzą idealną kompozycję z innymi składnikami.

Surówka z selera to często wybierany dodatek obiadowy z kilku powodów. Po pierwsze jej smak jest wyjątkowy i nie da się go niczym zastąpić. Po drugie ceniona jest za swoja łatwość przygotowania. Trzecim atutem jest niska cena i dostępność składników, co ułatwia ich zakup.

W przepisie zawarte są rodzynki, które nie każdemu przypadają do gustu. Zamiast nich można użyć suszonych śliwek czy daktyli. Orzechy włoskie dodają chrupkości oraz zawierają sporo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu człowieka.

Przepis na surówkę z selera

Składniki:

  • 1 korzeń selera

  • 100 g orzechów włoskich

  • 100 g rodzynek

  • 2 łyżki majonezu

  • sok z połowy cytryny

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Zacznij od dokładnego wyczyszczenia selera pod bieżącą wodą. Warto wyszorować go szczotką, aby pozbyć się całego brudu. Następnie obierz korzeń, podziel na mniejsze kawałki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte warzywo przełóż do miski.

Orzechy posiekaj nożem lub zgnieć, zawijając je w ściereczkę i uderzając twardym przedmiotem. Kawałki orzechów przełóż na suchą patelnię i podpraż je . Gdy poczujesz intensywny zapach, przesyp prażone orzechy do miski ze startym selerem.

Rodzynki umieść w miseczce lub kubku i zalej gorącą wodą . Mocz je we wrzątku przez kilka minut, po czym odcedź je na sitku. Wrzuć je do miski z resztą składników, dodaj do nich świeżo mielony pieprz, odrobinę cukru, sól, sok z cytryny oraz majonez. Wymieszaj całość i schowaj surówkę do lodówki na 1 godzinę, żeby smaki przegryzły się. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Surówka z selera i gruszek

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy