Smakosze.pl
Racuchy

canva/Dar1930, Getty Images

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

6 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczne racuchy bardzo często pojawiają się na naszych stołach jako poobiedni deser, a nawet samodzielne danie. Większość z nas przyzwyczajona jest do przyrządzania ich wraz z mlekiem krowim oraz jajkami - istnieją jednak sposoby, aby wykluczyć dodatek tych składników. Wystarczy zamienić je na mleko roślinne, a racuchy będą obłędnie pyszne.

Racuchy drożdżowe charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem, za którym zawsze stoją drożdże. To one pozwalają ciastu wyrosnąć, a także nadają mu lekko piwnego i kwaskowego posmaku. Zazwyczaj paruje się je także z jajkami oraz mlekiem, co nie każdemu pasuje - nie wszyscy bowiem jedzą produkty odzwierzęce.

Jeśli należysz do tej grupy lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, niżej prezentujemy recepturę na racuchy bez mleka i jajek. Zamiast nich ciasto zawiera roślinne mleko, które świetnie sprawdza się jako zamiennik zwykłego mleka. Jedząc takie placki bardzo trudno zauważyć jakąkolwiek różnicę w smaku.

Przepis na racuchy bez mleka i jajek

Składniki:

  • 4 szklanki mąki

  • 2,5 szklanki mleka roślinnego

  • 4 łyżki brązowego cukru

  • pół łyżeczki soli

  • 20 g świeżych drożdży

Zacznij od wkruszenia drożdży do miseczki, wsypania do nich 1 łyżeczki cukru i dokładnego wymieszania. Następnie zalej je podgrzanym do maksymalnie 40 stopni Celsjusza mlekiem roślinnym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać ciasto.

Magda Gessler, barszcz grzybowy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

CZYTAJ DALEJ

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej resztę cukru oraz sól. Zalej je mlekiem z drożdżami i wymieszaj. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie, jednak nie dosypuj więcej mąki. Odstaw masę na bok pod przykryciem na około jedną godzinę.

Na patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej i wylewaj na niego porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietetykapediatryczna.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Czytaj więcej >
puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >