Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie
Adam Moskal
Adam Moskal 27.11.2021 01:00

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Racuchy
canva/Dar1930, Getty Images

Klasyczne racuchy bardzo często pojawiają się na naszych stołach jako poobiedni deser, a nawet samodzielne danie. Większość z nas przyzwyczajona jest do przyrządzania ich wraz z mlekiem krowim oraz jajkami - istnieją jednak sposoby, aby wykluczyć dodatek tych składników. Wystarczy zamienić je na mleko roślinne, a racuchy będą obłędnie pyszne.

Racuchy drożdżowe charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem, za którym zawsze stoją drożdże. To one pozwalają ciastu wyrosnąć, a także nadają mu lekko piwnego i kwaskowego posmaku. Zazwyczaj paruje się je także z jajkami oraz mlekiem, co nie każdemu pasuje - nie wszyscy bowiem jedzą produkty odzwierzęce.

Jeśli należysz do tej grupy lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, niżej prezentujemy recepturę na racuchy bez mleka i jajek. Zamiast nich ciasto zawiera roślinne mleko, które świetnie sprawdza się jako zamiennik zwykłego mleka. Jedząc takie placki bardzo trudno zauważyć jakąkolwiek różnicę w smaku.

Przepis na racuchy bez mleka i jajek

Składniki:

  • 4 szklanki mąki

  • 2,5 szklanki mleka roślinnego

  • 4 łyżki brązowego cukru

  • pół łyżeczki soli

  • 20 g świeżych drożdży

Zacznij od wkruszenia drożdży do miseczki, wsypania do nich 1 łyżeczki cukru i dokładnego wymieszania. Następnie zalej je podgrzanym do maksymalnie 40 stopni Celsjusza mlekiem roślinnym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać ciasto.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej resztę cukru oraz sól. Zalej je mlekiem z drożdżami i wymieszaj. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie, jednak nie dosypuj więcej mąki. Odstaw masę na bok pod przykryciem na około jedną godzinę.

Na patelni rozgrzej do wysokiej temperatury olej i wylewaj na niego porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietetykapediatryczna.pl Zapraszamy na nasz Instagram