Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
Kapusta czerwona jest warzywem o prozdrowotnych właściwościach. Jest również doskonała w smaku i to dzięki niej możemy przygotować pyszne, pożywne i szybkie surówki obiadowe. Surówka z czerwonej kapusty podana jest z jogurtem naturalnym, który jest jej smacznym wykończeniem. Poznaj przepis na surówkę z czerwone kapusty jak w restauracji.
Czerwona kapusta jest lekkim i bardzo zdrowym warzywem, zawierającym witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Czerwona kapusta to również bogactwo takich związków, jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i miedź. Ponad to zawiera również przeciwutleniacze, które wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.
Surówka z czerwonej kapusty jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb. Moim ulubionym połączeniem jest surówka podana z mięsem czerwonym, np. z karkówką lub roladkami wołowymi. Mocny smak mięsa świetnie współgra z lekką i świeżą surówką. Przed przygotowaniem surówki koniecznie posiekaj kapustę, oprósz ją solą i odstaw, aby puściła sok.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
jabłko
cebula
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji?
Kapustę drobno posiekaj, dodaj pół łyżeczki soli i odstaw na pół godziny, aby puściła sok, następnie przełóż ją do większej miski.
Zetrzyj na tarce jabłko, posiekaj drobno cebulę i dodaj do sałatki, wlej sok z cytryny, dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.