Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.11.2021 01:00

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
canva/olgakr

Kapusta czerwona jest warzywem o prozdrowotnych właściwościach. Jest również doskonała w smaku i to dzięki niej możemy przygotować pyszne, pożywne i szybkie surówki obiadowe. Surówka z czerwonej kapusty podana jest z jogurtem naturalnym, który jest jej smacznym wykończeniem. Poznaj przepis na surówkę z czerwone kapusty jak w restauracji.

Czerwona kapusta jest lekkim i bardzo zdrowym warzywem, zawierającym witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Czerwona kapusta to również bogactwo takich związków, jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i miedź. Ponad to zawiera również przeciwutleniacze, które wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.

Surówka z czerwonej kapusty jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb. Moim ulubionym połączeniem jest surówka podana z mięsem czerwonym, np. z karkówką lub roladkami wołowymi. Mocny smak mięsa świetnie współgra z lekką i świeżą surówką. Przed przygotowaniem surówki koniecznie posiekaj kapustę, oprósz ją solą i odstaw, aby puściła sok.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty

  • jabłko

  • cebula

  • łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty jak w restauracji?

Kapustę drobno posiekaj, dodaj pół łyżeczki soli i odstaw na pół godziny, aby puściła sok, następnie przełóż ją do większej miski.

Zetrzyj na tarce jabłko, posiekaj drobno cebulę i dodaj do sałatki, wlej sok z cytryny, dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.