Smakosze.pl
Surówka kiszone ogórki

canva/HandmadePictures, Getty Images

Wyrazista w smaku surówka z ogórków kiszonych

17 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kiszone ogórki są zazwyczaj traktowane jako dodatek do kanapek czy głównego dania, jednak można je wynieść na jeszcze wyższy poziom. Stanowią bowiem doskonałą bazę do prostej, a zarazem pysznej surówki o wyjątkowo wyrazistym smaku. Kiszeniaki należy połączyć z cebulą, jabłkiem i kilkoma innymi składnikami, aby cieszyć się wspaniałą surówką.

Ogórki kiszone są wypełnione wyjątkowo zdrowymi mikroelementami, takimi jak najróżniejsze minerały, witaminę C oraz innymi substancjami. Dużo pozytywnego wpływu ma kwas mlekowy poprawiający trawienie oraz błonnik usprawniający pracę jelit.

Surówka z kiszonych ogórków ma bardzo silny kwaśny smak, dlatego często dodaje się do niej słodki element - tym razem jest to jabłko. Warto wybrać jak najsłodszą sztukę, która przełamie kwaśność ogórków i nada całości ciekawej świeżości oraz odrobinę innej faktury.

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 10 kiszonych ogórków

  • 1,5 cebuli

  • 1,5 jabłka

  • pęczek pietruszki

  • sok z połowy cytryny

  • 4 łyżki oleju lub oliwy

  • pieprz

Zacznij od wyłowienia ogórków kiszonych z zalewy i obmycia ich pod bieżącą wodą, aby spłukać nadmiar soli i kwasu. Następnie pokrój je w cienkie plasterki lub półplasterki. Cebulę obierz ze skórki i również pokrój w mniejsze kawałki.

Naleśniki z majonezem

Wyborne naleśniki na majonezie - wyjdą bosko aksamitne

CZYTAJ DALEJ

Jabłko umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i posiekaj w drobną kostkę. Aby owoc nie zmienił swojego koloru na brązowy, skrop go sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

W misce połącz jabłko, ogórki, cebulę, świeżo siekaną pietruszkę, wybrany tłuszcz (oliwa nada surówce więcej smaku) oraz świeżo mielony pieprz. Wstaw surówkę pod przykryciem do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. Ten tekst wyjawia przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.

Ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/guliver-max, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >