Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie
Pierogi z jagodami są jednym z najlepszych specjałów, którymi raczymy się latem. Owoce zawinięte w cieście można przygotować na wiele sposobów. Jagody warto po umyciu oprószyć odrobiną mąki. Wówczas farsz jest jeszcze lepszy.
Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Letni specjał zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskiej kuchni, jeśli zastosujemy nieoczywistą sztuczkę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborne pierogi z jagodami z niecodziennym dodatkiem
Pierogi wielokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite danie, w którym gościły truskawki . Dziś wykorzystamy równie smakowite jagody.
Perfekcyjne pierogi z jagodami powinny mieć dosyć gęsty farsz. Właśnie taki efekt osiągniemy, jeśli owoce oprószymy odrobiną mąki . Domownicy momentalnie spałaszują pierogi w tej odsłonie. Jakich składników potrzebujemy?
Ciasto:
-
300 g mąki pszennej
-
200 ml wrzącej wody
-
30 g masła
-
odrobina soli
Nadzienie:
-
150 g jagód
-
15 g mąki
Przepis na idealne pierogi z jagodami
Na początku mąkę przesiewamy do miski razem z solą. We wrzątku rozpuszczamy masło i stopniowo przelewamy je do pozostałych składników . Jednocześnie mieszamy wszystko łyżką. Powstałe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką.
Ciasto wyrabiamy rękoma przez około 10 minut. Przekładamy je z powrotem do miski i odstawiamy na pół godziny. Teraz przyszła pora na farsz. Jagody starannie myjemy. Owoce osuszamy w ręcznikach papierowych i posypujemy mąką.
Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na cztery części. Wałkujemy je na płasko. Przy użyciu szklanki wycinamy okręgi. Na ich środku umieszczamy łyżkę jagodowego farszu. Lepimy pierogi. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak robić to skutecznie.
Pierogi umieszczamy partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekamy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie danie powinno być gotowe . Możemy zaserwować je ze śmietaną lub cukrem.
Canva / Rome2015
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku