Smakosze.pl
Młoda kapusta po chłopsku

Canva / CS Stock Images

Szybkie danie z młodej kapusty

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Młoda kapusta cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nie bez powodu tak często gości ona na naszych stołach. Tym razem postawimy na specjał w chłopskiej odsłonie. U boku młodej kapusty zagoszczą smakowite ziemniaki. Danie będzie gotowe w 30 minut. Efekt powala na łopatki.

Smakowita młoda kapusta niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Z łatwością można z niej przygotować rozmaite specjały. Dziś sięgniemy po przepis na młodą kapustę po chłopsku. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Młoda kapusta po chłopsku z dodatkiem ziemniaków

Nie da się ukryć, że młoda kapusta wiedzie prym w naszej rodzimej kuchni. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy recepturę na wyśmienitą zupę na bazie tego pysznego warzywa.

Tym razem młoda kapusta zostanie wzbogacona o kilka smakowitych dodatków. Największym zaskoczeniem są ziemniaki. Właśnie za ich sprawą danie stanie się jeszcze bardziej treściwe. Prośby o dokładkę są pewne. Jakich składników potrzebujemy?

  • główka młodej kapusty

  • 100 g wędzonego boczku

  • 4 ziemniaki

  • kiełbasa

  • cebula

  • marchew

  • pół pęczka koperku

  • pęczek szczypiorku

  • 100 ml bulionu

  • 100 ml soku pomidorowego

  • sól

  • pieprz

Idealne pierogi z jagodami

Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na młodą kapustę po chłopsku

Boczek i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na suchej patelni lub w garnku. Mięsiwa same w sobie są tłuste, w związku z tym nie ma potrzeby dodawania do nich oleju. Kiedy produkty już się wytopią, całość wzbogacamy o posiekana cebulę, ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę i półplasterki marchewki.

Składniki podsmażamy przez około minutę. W tym czasie nie przestajemy ich mieszać. Wszakże nie chcemy, by danie się przypaliło. Do mieszanki dodajemy poszatkowaną kapustę. Wszystko wzbogacamy o bulion i sok pomidorowy.

Garnek lub patelnie przykrywamy pokrywką. Kapustę po chłopsku dusimy przez około 15 minut. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy nie ma potrzeby dodania większej ilości bulionu. Pamiętajmy, że ziemniaki muszą zmięknąć. Gotowe danie doprawiamy solą i pieprzem.

Młodą kapustę po chłopsku najlepiej serwować z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Danie szybko zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć. Z młodej kapusty możemy również przygotować niecodzienną surówkę.

Młoda kapusta z ziemniakami

Młoda kapusta z ziemniakami

Canva / Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Blog z apetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >