Szybkie danie z młodej kapusty
Młoda kapusta cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nie bez powodu tak często gości ona na naszych stołach. Tym razem postawimy na specjał w chłopskiej odsłonie. U boku młodej kapusty zagoszczą smakowite ziemniaki. Danie będzie gotowe w 30 minut. Efekt powala na łopatki.
Smakowita młoda kapusta niejednokrotnie wywoływała u nas zachwyt. Z łatwością można z niej przygotować rozmaite specjały. Dziś sięgniemy po przepis na młodą kapustę po chłopsku. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Młoda kapusta po chłopsku z dodatkiem ziemniaków
Nie da się ukryć, że młoda kapusta wiedzie prym w naszej rodzimej kuchni. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy recepturę na wyśmienitą zupę na bazie tego pysznego warzywa.
Tym razem młoda kapusta zostanie wzbogacona o kilka smakowitych dodatków. Największym zaskoczeniem są ziemniaki. Właśnie za ich sprawą danie stanie się jeszcze bardziej treściwe. Prośby o dokładkę są pewne. Jakich składników potrzebujemy?
główka młodej kapusty
100 g wędzonego boczku
4 ziemniaki
kiełbasa
cebula
marchew
pół pęczka koperku
pęczek szczypiorku
100 ml bulionu
100 ml soku pomidorowego
sól
pieprz
Prosty przepis na młodą kapustę po chłopsku
Boczek i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na suchej patelni lub w garnku. Mięsiwa same w sobie są tłuste, w związku z tym nie ma potrzeby dodawania do nich oleju. Kiedy produkty już się wytopią, całość wzbogacamy o posiekana cebulę, ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę i półplasterki marchewki.
Składniki podsmażamy przez około minutę. W tym czasie nie przestajemy ich mieszać. Wszakże nie chcemy, by danie się przypaliło. Do mieszanki dodajemy poszatkowaną kapustę. Wszystko wzbogacamy o bulion i sok pomidorowy.
Garnek lub patelnie przykrywamy pokrywką. Kapustę po chłopsku dusimy przez około 15 minut. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy nie ma potrzeby dodania większej ilości bulionu. Pamiętajmy, że ziemniaki muszą zmięknąć. Gotowe danie doprawiamy solą i pieprzem.
Młodą kapustę po chłopsku najlepiej serwować z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Danie szybko zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć. Z młodej kapusty możemy również przygotować niecodzienną surówkę.
Canva / Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Blog z apetytem