Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak lepić pierogi, aby nie wypadał farsz w trakcie gotowania?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.08.2021 02:00

Jak lepić pierogi, aby nie wypadał farsz w trakcie gotowania?

Pierogi wyjdą idealnie
Canva / Inna Luzan

Pierogi są specjałem charakterystycznym dla naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami podczas ich gotowania zawiniątka potrafią się rozklejać. Farsz pływający w garnku jest jednym z najczarniejszych scenariuszy. Unikniemy go za sprawą prostej sztuczki z widelcem.

Z całą pewnością pierogi można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy smakosz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niekiedy rozklejają się one w trakcie gotowania. Wystarczy sięgnąć po widelec, by pierogi wyszły idealnie.

Prosta sztuczka sprawi, że pierogi się nie rozkleją

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ciasto od Magdy Gessler. Tym razem nasza uwaga skupi się na lepieniu pierogów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W każdym domu pierogi lepi się odrobinę inaczej. Oczywiście kluczowe jest przygotowanie odpowiednio kleistego ciasta. Jednak czasami jest to niewystarczające i podczas gotowania farsz wypływa na zewnątrz zawiniątek.

Okazuje się, że niepozorny widelec może być niezwykle pomocny w trakcie przygotowywania pierogów. Właśnie dzięki niemu możemy dobrze skleić oba brzegi ciasta. Wystarczy uformować pierogi i kilka razy docisnąć je widelcem na łączeniu.

Dodatkowe potraktowanie pierogów widelcem powinno nas uchronić przed przykrym widokiem, jakim jest farsz pływający w garnku z wodą. O czym jeszcze warto pamiętać podczas lepienia pierogów?

Pierogi wyjdą idealnie. Wystarczy pamiętać o prostych zasadach

Podczas przygotowywania pierogów warto pamiętać o tym, by nie umieszczać w nich zbyt dużej ilości farszu. W przeciwnym wypadku nasze zawiniątka mogą się rozlecieć, a cały trud włożony w przygotowania pójdzie na marne.

Istotne jest także to, by farsz wykładać na samym środku okręgu z ciasta. Przeważnie wystarcza jedna lub dwie łyżeczki nadzienia. Samo ciasto należy wyrabiać przynajmniej przez 20 minut. Dopiero wtedy zyska odpowiednią elastyczność.

Ciasto na pierogi warto również zalać gorącą wodą. Wtedy staje się ono bardziej miękkie, a same zawiniątka sklejają się znacznie łatwiej. Godny uwagi jest przepis na fantastyczne pieczone pierogi.

Pierogi wyjdą obłędnie
Pierogi wyjdą obłędnie

Canva / bh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pierogi