Smakosze.pl Przepisy Faszerowaną cukinię robię co kilka dni. Rodzina nigdy nie ma jej dosyć
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Faszerowaną cukinię robię co kilka dni. Rodzina nigdy nie ma jej dosyć

12 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cukinia jest dobra na wszystko. Pod koniec sezonu na to warzywo warto przyjrzeć się bliżej poniższemu przepisowi. Faszerowana cukinia z pewnością bowiem zachwyci domowników.

Najlepszy przepis na cukinię

Jeszcze trwa sezon na cukinię . Można przygotować z niej naprawdę wiele. Przepisów na przetwory, dania, a nawet na desery jest całe mnóstwo. Jeżeli wypróbowałaś je wszystkie, czas poznać ten na danie, które możesz podać na obiad .

Przepis jest nieskomplikowany, a mimo to smak całej kompozycji jest doskonały.  Zachwyca od pierwszego kęsa i warto zrobić je na obiad nawet dzisiaj. Rodzina może być na początku zdumiona, co przygotowałaś, ale poproszą cię o dokładkę. Potrzebne składniki i instrukcję przygotowania poznasz w dalszej części artykułu.

farsz.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Cukinia z dodatkami

Podstawowym składnikiem jest cukinia. Warzywo dostępne jest przez cały rok, ale danie będzie smakowało o wiele lepiej, jeżeli przygotujesz je z sezonowej cukinii. Oprócz niej potrzebne będą także produkty na farsz. O wszystkich dowiesz się, kiedy zapoznasz się z listą umieszczona poniżej. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Marioli , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mielonego mięsa
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 200 g ryżu
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • olej
  • pieprz
  • sól

Faszerowana cukinia - przepis

Przygotowanie dania rozpocznij od farszu. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż w nim warzywa. Następnie dodaj mielone mięso i wysmaż składniki.

Wlej passatę oraz dodaj przecier pomidorowy i ketchup. Wymieszaj. Farsz przypraw pieprzem, solą. Dodaj ugotowany ryż i ponownie wymieszaj całość.

Cukinie umyj, przekrój na pół wzdłuż, a następnie wydrąż z nich środek. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim cukinie, przypraw pieprzem i solą. Wypełnij je mięsnym farszem.

Wierzch posyp startym na dużych oczkach serem i ułóż przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Danie piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe podawaj na obiad i patrz, jak szybko znika z talerzy domowników.

Sprawdź, kiedy solić rosół oraz poznaj przepis na wyjątkową sałatkę .

c ukinia.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy