Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Robię ją z przepisu słynnego kucharza
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.08.2024 20:33

Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Robię ją z przepisu słynnego kucharza

surówka
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Czy w domu da się zrobić surówkę lepszą niż w restauracji? Jak najbardziej! Przyrządzam ją z kapusty, a ten smak potrafi zdrowo uzależnić. Przepis znanego kucharza na surówkę z kapusty jest wart polecenia. 

Surówka z kapustą lepsza niż z restauracji

Jadasz surówki? Ja je uwielbiam i lubię próbować nowych smaków. Ostatnio przyrządzam surówkę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Robię ją z kapusty, a surówka wychodzi lepsza niż w restauracji. Przyrządzisz ją w prosty sposób. Weź kapustę, ogórka, paprykę i marchewkę. Przyda się jeszcze czosnek i kilka składników na apetyczną zalewę.

 Z nią surówka z kapusty będzie najlepszym dodatkiem do obiadu. Zadbał o to sam Tomasz Strzelczyk, który o gotowaniu wie wszystko. Jego przepis możesz zobaczyć ka kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

surówka
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Pokrój ziemniaki na plastry i zalej tą mieszanką. Koleżanki będą błagać o przepis

Jak zrobić surówkę z kapusty z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki na surówkę:

  • 800 g kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ogórek sałatkowy

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 100 ml octu 10%
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie surówki zacznij od zrobienia zalewy. Do garnka wlej wodę, dorzuć pieprz, sól i cukier. Następnie wlej olej i ocet. Składniki delikatnie zagotuj. Kapustę poszatkuj i wkrój do niej cebulę. Do tego cieniutko pokrojona papryka.

Potem wydrąż ogórka łyżeczką i też pokrój na ukos. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i drobno posiekaj czosnek. Składniki wymieszaj i zalej wrzącą zalewą. Gdy przestygnie, ponownie ją podgrzej. Składniki w misce dociśnij talerzykiem. Zostaw na co najmniej 2 godziny, by kapusta była chrupiąca. Można zostawić na całą noc.

Surówka lepsza niż z restauracji od Strzelczyka

Po upływie kilku godzin surówka jest gotowa do podania. Im dłużej postoi, tym będzie smaczniejsza. Tak radzi Tomasz Strzelczyk. Surówka z kapusty pięknie pachnie czosnkiem i znakomicie się prezentuje na stole.

Ma nieco kwaskowy i słodki smak. Kapusta jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Taką surówkę zjesz ze smakiem i nie raz wrócisz do przepisu znanego kucharza. Wyjdzie surówka lepsza niż z restauracji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą cukinię na zimę. Informowaliśmy o kostkach rosołowych, które pilnie są wycofywane ze sklepów. 

surówka
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA