Smakosze.pl Porady Fenomenalne właściwości mrożonej cytryny
canva.com/glebchik, Getty Images

Fenomenalne właściwości mrożonej cytryny

11 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Cytryna sama w sobie stanowi witaminową bombę - z uwagi na dużą zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy. Po zamrożeniu jej korzystanie z tych dobroczynnych właściwości jest jeszcze prostsze. Wystarczy wszak wyjąć zamrożony na kość owoc i zetrzeć go do deseru czy sosu.

Cytryny towarzyszą nam od lat i cały świat pokochał je nie tylko za kwaśny, orzeźwiający smak, lecz również prozdrowotne działanie. Szczególnie doceniona została przez marynarzy, którzy przed wynalezieniem puszek, korzystali z cytryny w walce ze szkorbutem.

Dzisiaj szkorbut praktycznie nam nie zagraża, jednak cały czas warto regularnie jeść cytryny. Aby ułatwić sobie to zadanie, można włożyć je do zamrażalnika i ścierać do swoich potraw czy napojów jak ser.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cytryna z zamrażalnika

Jak przygotować mrożoną cytrynę? Cała operacja jest banalnie prosta, lecz na początku należy owoce dokładnie umyć. Za pomocą letniej wody i delikatnej gąbki wyszoruj skórkę ze wszelkich zanieczyszczeń.

Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Teraz nie pozostało nic innego, jak włożyć je do zamrażalnika na kilkanaście godzin i poczekać, aż całkowicie się zamrożą.

Jak stosować mrożoną cytrynę?

Aby łatwo można było ją ścierać, warto używać jej zaraz po wyjęciu z zamrażalnika. Za pomocą tarki o małych oczkach wystarczy jedynie zetrzeć odpowiednią ilość owocu.

Jeśli chcesz, aby tarcie było jeszcze łatwiejsze, użyj mikrotarki, która pozwala wygodnie rozdrabniać parmezan, gałkę muszkatołową i inne twarde produkty spożywcze.

Właściwości cytryny

Owoc ten dostarcza sporo witaminy C i wapnia, a w skórce zawiera znacznie więcej wartości odżywczych niż miąższu czy soku. Pozytywnie wpływa na pracę wątroby, działa bakteriobójczo i grzybobójczo.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Cytryna
undefined

Źródło: canva.com/Lukas, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy