Smakosze.pl Przepisy Flaki z boczniaków od Jakuba Kuronia
canva/Dar1930

Flaki z boczniaków od Jakuba Kuronia

9 października 2021

W kuchni wegańskiej jest wiele dań do złudzenia przypominających mięsne pierwowzory. Jednym z nich są flaczki przygotowywane z boczniaków. Przepis Jakuba Kuronia pozwoli wam wydobyć z nich pełnię smaku.

Boczniaki w diecie bezmięsnej pełnią istotną funkcję. Grzyby te są bogatym źródłem białka oraz witamin i minerałów. Często goszczą w potrawach jako pełnowartościowy zamiennik mięsa. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Nie tylko wizualnie przypominają mięso, ale też dostarczają niezbędną porcję protein. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne flaczki z boczniaków

Składniki:

  • 300 g boczniaków

  • 1,2 l wywaru warzywnego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • mały kawałek selera

  • kawałek pora (biała część)

  • 1 cebula

  • 5 cm kawałek imbiru

  • 3 łyżki oleju roślinnego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka majeranku

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Boczniaki oczyszczamy delikatnie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwilżonej ściereczki. Grzyby kroimy w grube paski. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w cienkie słupki. Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i podsmażamy je przez około 5 minut. Następnie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze chwilę . Wrzucamy przyprawy: czosnek i imbir — uprzednio obrane i starte na tarce o drobnych oczkach — liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i paprykę w proszku.

Całość podsmażamy jeszcze 1-2 minuty, delikatnie mieszając. Wlewamy wywar warzywny i wsypujemy gałkę muszkatołową. Całość gotujemy na małym ogniu około 30 minut, czyli do miękkości warzyw. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Polecamy inne przepisy Jakuba Kuronia. Wypróbujcie koniecznie jego recepturę na gołąbki z kapusty włoskiej . Z pewnością posmakują wam również jego musztardowe kotlety mielone z pieczarkami .

Boczniaki w koszyku
Boczniaki w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/Creative-Family

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy