Smakosze.pl
Zupa z dyni Anny Lewandowskiej

Piotr Molecki/East News; canva/Yuri Iluhin

Doskonały sposób Anny Lewandowskiej na rozgrzewającą zupę z dyni

9 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sezon na dynie sprawia, że wiele osób poszukuje ciekawych przepisów z jej udziałem. Tym razem pokazujemy, jak zrobić zupę dyniową z przepisu Anny Lewandowskiej. Ta zupa krem jest gładka, jak aksamit i smakuje wybornie.

Dynia to bardzo odżywcze warzywo, które świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami - takie połączenie rozgrzewa w zimne jesienne wieczory i syci na długie godziny.

Zupy krem są doskonałym sposobem na przemycenie produktów, które nie smakują twojemu dziecko. W recepturze może bowiem zawrzeć najróżniejsze warzywa, które same w sobie nie smakują wybitnie - jednak zupa maskuje ich obecność.

Przepis na zupę dyniową Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 200 g dyni

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sok z jednej pomarańczy

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

  • 3 łyżeczki mleka kokosowego

  • sól

  • pieprz

  • curry

  • pestki słonecznika

  • pestki dyni

Zacznij od obrania dyni, wyjęcia pestek i pokrojenia jej w kostkę. Wrzuć ją do garnka, zalej wodą tak, aby byłą całkowicie zakryta i postaw na gazie o średniej mocy.

smażenie kotletów

Przepis na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem

CZYTAJ DALEJ

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i delikatnie podsmaż. Po zarumienieniu dodaj je do dyni z wodą i duś przez 15-20 minut. Wlej sok z jednej pomarańczy oraz mleko kokosowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zmiksuj zupę za pomocą blendera do konsystencji gładkiego kremu. Podając ją, posyp z wierzchu pestkami dyni i słonecznika, a także skrop łyżką mleka kokosowego. Smacznego.

Zupa dyniowa krem

Źródło: canva/AnnaPustynnikova, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: foodsbyann.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały sos do mięsa pieczonego

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >