Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.08.2021 02:00

Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia

smażenie kotletów
canva/bozhdb

Jeśli lubisz kotlety mielone, koniecznie spróbuj tych, z dodatkiem musztardy i startych pieczarek, polecanych przez Jakuba Kuronia. Sos doda kotletom ostrości, a grzyby soczystości i przyjemnego aromatu. Do przygotowania potrawy wystarczy 30 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia

Kotlety mielone to tradycyjne danie polskiej kuchni. Są doskonałe na pożywny obiad, zwłaszcza w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i buraczków.

Najważniejszym składnikiem mielonych kotletów jest oczywiście mięso. By gotowe kotlety były miękkie i soczyste najlepiej użyć tego z łopatki lub wieprzowo-wołowego.

Do mięsa zwykle dodajemy cebulę, jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Jakub Kuroń proponuje wzbogacić mięsną masę musztardą i pieczarkami. Zobaczycie, będzie pysznie.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z wieprzowej łopatki

  • czerstwa kajzerka

  • szklanka mleka

  • cebula

  • 250 g pieczarek

  • łyżka masła

  • jajko

  • łyżka musztardy

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach.

Na patelni lekko rozgrzej masło, wsyp cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj starte pieczarki i przesmaż je, jednocześnie mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn, wystudź.

Do mielonego mięsa dodaj cebulę i pieczarki oraz jajko i musztardę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.

Z mięsnej masy formuj podłużne, spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż na oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i trzymaj na niej kotlety jeszcze 5 minut.

formowanie kotletów
formowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/AlexeyBorodin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram