Smakosze.pl
smażenie kotletów

canva/bozhdb

Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubisz kotlety mielone, koniecznie spróbuj tych, z dodatkiem musztardy i startych pieczarek, polecanych przez Jakuba Kuronia. Sos doda kotletom ostrości, a grzyby soczystości i przyjemnego aromatu. Do przygotowania potrawy wystarczy 30 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia

Kotlety mielone to tradycyjne danie polskiej kuchni. Są doskonałe na pożywny obiad, zwłaszcza w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i buraczków.

Najważniejszym składnikiem mielonych kotletów jest oczywiście mięso. By gotowe kotlety były miękkie i soczyste najlepiej użyć tego z łopatki lub wieprzowo-wołowego.

Do mięsa zwykle dodajemy cebulę, jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Jakub Kuroń proponuje wzbogacić mięsną masę musztardą i pieczarkami. Zobaczycie, będzie pysznie.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z wieprzowej łopatki

  • czerstwa kajzerka

  • szklanka mleka

  • cebula

  • 250 g pieczarek

  • łyżka masła

  • jajko

  • łyżka musztardy

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia

pierogi

Czym doprawić farsz na pierogi ruskie?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach.

Na patelni lekko rozgrzej masło, wsyp cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj starte pieczarki i przesmaż je, jednocześnie mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn, wystudź.

Do mielonego mięsa dodaj cebulę i pieczarki oraz jajko i musztardę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.

Z mięsnej masy formuj podłużne, spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż na oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj i trzymaj na niej kotlety jeszcze 5 minut.

formowanie kotletów

formowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/AlexeyBorodin

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

  • Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

  • Smalec według receptury Magdy Gessler

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >