Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.
Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce .
Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej?
Bieszczadzkie fuczki są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci wszystkich wielbicieli kiszonek. Jakich składników potrzeba do ich przygotowania?
-
30 dag kiszonej kapusty
-
1 mała cebula
-
1 jajko
-
1 szklanka mąki
-
kilka łyżek mleka lub wody
-
sól, pieprz, opcjonalnie: kminek, majeranek
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków z kiszonej kapusty zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki. Następnie posiekaj cebulkę na drobne kawałki.
Dokładnie wymieszaj ze sobą mleko, jajko oraz mąkę. Po wykonaniu tej czynności połącz kapustę z cebulą i ciastem.
Na dużej patelni rozgrzej olej i z powstałej mieszanki formuj placki. Smaż je z obydwu stron aż do zarumienienia się.
Canva (Atide, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2.pl