Smakosze.pl Przepisy Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Canva (Atide, Getty Images)

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

6 sierpnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.

Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce .

Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej?

Bieszczadzkie fuczki są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci wszystkich wielbicieli kiszonek. Jakich składników potrzeba do ich przygotowania?

  • 30 dag kiszonej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki

  • kilka łyżek mleka lub wody

  • sól, pieprz, opcjonalnie: kminek, majeranek

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków z kiszonej kapusty zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki. Następnie posiekaj cebulkę na drobne kawałki.

Dokładnie wymieszaj ze sobą mleko, jajko oraz mąkę. Po wykonaniu tej czynności połącz kapustę z cebulą i ciastem.

Na dużej patelni rozgrzej olej i z powstałej mieszanki formuj placki. Smaż je z obydwu stron aż do zarumienienia się.

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Canva (Atide, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy