Co dodać do ogórków na mizerię?
Jedni dodają do mizerii cukier, a inni sól — w niektórych regionach ludzie postanowili zakwaszać mizerię i do ogórków wlewają odrobinę octu jabłkowego. Najwięcej sporów wywołuje jednak inny dodatek, a mianowicie cebula. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej mizerii, dla innych fakt dodawania jej do ogórków stanowi wielkie zaskoczenie.
Mizeria jest wyjątkowo ciekawą propozycją surówki do obiadu. Jej różne wersje łączy "szkielet", którym tradycyjnie jest ogórek wraz ze śmietaną. Wszystkie inne dodatki mogą się znacząco różnić w zależności od tego, w jakiej części Polski jemy mizerię.
Nawet w jednej rodzinie możemy znaleźć ogromne różnice w przygotowywaniu surówki. Każdy ma inne podniebienie i każdemu smakują różne rzeczy. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się mizeria po szwedzku, choć po piętach depcze jej również węgierska wersja.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie dodatki dodać do mizerii?
Debata na temat dodatków do mizerii zazwyczaj opiera się na fundamentalnym pytaniu: z solą czy z cukrem? Niezależnie od waszej odpowiedzi, rzadko kiedy jedna strona może uwierzyć drugiej, że przez całe życie jadła w taki sposób mizerię.
Kontrowersyjnym dodatkiem do mizerii może okazać się cebula, wiele osób w ogóle nie toleruje jej w tej surówce. Tymczasem jej dodanie może zupełnie odmienić smak mizerii i dodać jej nieco pikantnego posmaku.
Częściej jako dodatek do mizerii używany jest czosnek niż cebula. Ten dodatek delikatnie podkręca jej smak i nadaje orientalnego posmaku.
Jak zrobić mizerię z cebulą?
Mizerię z cebulą robi się w bardzo prosty sposób. Potrzebne są 3 ogórki, jedna średnia cebula, śmietana 18%, koperek, sól, pieprz oraz cukier.
Ogórki i cebulę należy zetrzeć na tarce, dodać śmietanę, cukier, posiekany koperek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
Canva (nata_vkusidey, Getty Images Pro)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: edziecko.pl