Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki
Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni. Niestety przygotowanie tych frykasów, zajmuje sporo czasu.
Najbardziej czasochłonną i mozolną częścią czynnością podczas całego procesu robienia placków ziemniaczanych jest zdecydowanie ścieranie ziemniaków i (w zależności od przepisu) marchewki na tarce. Okazuje się, że tę znienawidzoną przez część kucharzy czynność można pominąć.
Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów
Choć wydawałoby się, że przepis na placki ziemniaczane jest dość prosty i każdy go zna, istnieje wiele wariacji tego popularnego dania. Dość ciekawe w smaku są, np. placki ziemniaczane, które robi się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Można też całkowicie zrezygnować z ich smażenia i upiec je w piekarniku.
W poniższym przepisie wykorzystujemy niecodzienny sposób na przyspieszenie przygotowywania ziemniaków do smażenia. Nie potrzebujesz żadnej tarki, ani wielkiego nakładu pracy i czasu.
Najszybszy przepis na placki ziemniaczane - zamiast tarki użyj blendera
Klasyczna metoda przyrządzania placków ziemniaczanych wymaga użycia tarki, na której ścieramy ziemniaki na cienkie paski. Tarcie warzyw zajmuje dużo czasu i wymaga sporo wysiłku, mamy więc dla was lepsze rozwiązanie.
Zamiast tarki, użyjcie blendera, który pozwoli wam oszczędzić mnóstwo czasu. Do placków świetnie pasują różne mięsne sosy, ale także śmietana, dżemy owocowe czy zwykły cukier. Nie bój się eksperymentować w kuchni, może odkryjesz coś, czego jeszcze nigdy nie jadłaś, a wyjątkowo ci posmakuje.
Źródło: Pixabay/Taken
Składniki:
pół kilo ziemniaków
ćwiartka cebuli
łyżka mąki
sól
jajko
olej
pieprz
undefined
Jak przygotować packi ziemniaczane bez użycia tarki?
Ziemniaki obierz i potnij na mniejsze kawałki, następnie włóż je do blendera i zmiksuj, aż będą konsystencja przypominały papkę. Tak samo potraktuj cebulę. Pamiętaj, aby pozbyć się zewnętrznej łupiny, która dobrze się nie zblenduje.
W misce zmieszaj jajko, mąkę, ziemniaki, cebulę oraz sól. Wymieszaj masę dokładnie, aż się połączy. Na rozgrzaną patelnię wylej dość dużo oleju i wylewaj łyżką pojedyncze placki. Smaż, aż z obu stron będą ładnie zarumienione.
Podawaj z cukrem, dżemem, sosem na bazie mięsa lub śmietaną. Jeśli lubisz placki na słono, dodaj do ciasta wyciśnięty ząbek czosnku, który nada im wspaniałego aromatu. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: