Smakosze.pl
Placki ziemniaczane bez użycia tarki

Canva/Yelena Yelemchuk, Getty Images

Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki

4 Maja 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są daniem, które możemy podawać zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Niektórzy jednak narzekają na czas ich przyrządzenia. Poniższy przepis wyróżnia się na tle innych, ponieważ jest błyskawiczny i j

Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni. Niestety przygotowanie tych frykasów, zajmuje sporo czasu.

Najbardziej czasochłonną i mozolną częścią czynnością podczas całego procesu robienia placków ziemniaczanych jest zdecydowanie ścieranie ziemniaków i (w zależności od przepisu) marchewki na tarce. Okazuje się, że tę znienawidzoną przez część kucharzy czynność można pominąć. 

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów 

Choć wydawałoby się, że przepis na placki ziemniaczane jest dość prosty i każdy go zna, istnieje wiele wariacji tego popularnego dania. Dość ciekawe w smaku są, np. placki ziemniaczane, które robi się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Można też całkowicie zrezygnować z ich smażenia i upiec je w piekarniku.

W poniższym przepisie wykorzystujemy niecodzienny sposób na przyspieszenie przygotowywania ziemniaków do smażenia. Nie potrzebujesz żadnej tarki, ani wielkiego nakładu pracy i czasu. 

Najszybszy przepis na placki ziemniaczane - zamiast tarki użyj blendera

Klasyczna metoda przyrządzania placków ziemniaczanych wymaga użycia tarki, na której ścieramy ziemniaki na cienkie paski. Tarcie warzyw zajmuje dużo czasu i wymaga sporo wysiłku, mamy więc dla was lepsze rozwiązanie.

Zamiast tarki, użyjcie blendera, który pozwoli wam oszczędzić mnóstwo czasu. Do placków świetnie pasują różne mięsne sosy, ale także śmietana, dżemy owocowe czy zwykły cukier. Nie bój się eksperymentować w kuchni, może odkryjesz coś, czego jeszcze nigdy nie jadłaś, a wyjątkowo ci posmakuje. 

Źródło: Pixabay/Taken

Składniki:

  • pół kilo ziemniaków

  • ćwiartka cebuli

  • łyżka mąki

  • sól

  • jajko

  • olej

  • pieprz

undefined

Jak przygotować packi ziemniaczane bez użycia tarki?

Ziemniaki obierz i potnij na mniejsze kawałki, następnie włóż je do blendera i zmiksuj, aż będą konsystencja przypominały papkę. Tak samo potraktuj cebulę. Pamiętaj, aby pozbyć się zewnętrznej łupiny, która dobrze się nie zblenduje.

W misce zmieszaj jajko, mąkę, ziemniaki, cebulę oraz sól. Wymieszaj masę dokładnie, aż się połączy. Na rozgrzaną patelnię wylej dość dużo oleju i wylewaj łyżką pojedyncze placki. Smaż, aż z obu stron będą ładnie zarumienione. 

Podawaj z cukrem, dżemem, sosem na bazie mięsa lub śmietaną. Jeśli lubisz placki na słono, dodaj do ciasta wyciśnięty ząbek czosnku, który nada im wspaniałego aromatu. Smacznego!  

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >