Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-05T211948.988

pixabay/webandi i instagram/magdagessler.offical

Łatwy przepis Magdy Gessler na chrupiące placki ziemniaczane

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Placki ziemniaczane to wielki przysmak, który bardzo często gości w naszych domach. Swoim przepisem na to pyszne danie, jakiś czas temu podzieliła się sama Magda Gessler. Jaki patent na kultowe placki ma słynna restauratorka?

Placki ziemniaczane należą do jednych z największych przysmaków. Z powodzeniem można jeść je same lub z przeróżnymi dodatkami. Swoim przepisem na uwielbiane placki podzieliła się znana restauratorka Magda Gessler. Gwiazda słynie ze swojego niepowtarzalnego wyczucia smaku.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy m.in. na zupę pomidorową i ciasto na pierogi. Jak gwiazda przyrządza placki ziemniaczane?

Przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane

Składniki:

  • kilogram ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka śmietany

  • olej

  • sól i pieprz do smaku

Projekt bez tytułu - 2021-08-06T161538.733

Prosty sposób na puszyste i soczyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Zetrzyj na tarce obrane ziemniaki oraz cebule, a następnie wylej masę na ustawione na naczyniu sitko i delikatnie odciśnij. Przełóż masę do miski i wymieszaj masę ziemniaczaną z jajkiem, mąką oraz opcjonalnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Z naczynia, w którym odcedzałeś ziemniaki odlej delikatnie sok i zostaw na dnie samą skrobię ziemniaczaną. Dodaj ją do masy wraz z jedną łyżką śmietany, solą i pieprzem.

Placki smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe podawaj wraz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradca smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >