Uwielbiasz galaretkowiec? Zamiana jednego składnika sprawi, że będzie mniej kaloryczny
Galaretkowiec, inaczej zwany też śmietanowym to dobrze znane ciasto bez pieczenia. W łatwy sposób możemy sprawić, aby deser ten był mniej kaloryczny. Wystarczy zamienić śmietanę na jogurt naturalny, aby móc pałaszować galaretkowca bez wyrzutów sumienia.
Galaretkowiec na jogurcie jest pyszny i delikatny. Swoją konsystencją przypomina nieco ptasie mleczko. Puszysta słodka pianka zachwyci wszystkich domowników, a w szczególności dzieci.
Przepis na jogurtowy galaretkowiec
Składniki:
-
3 duże kubki jogurtu naturalnego (ok. 1 kg)
-
4 łyżki cukru pudru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
4 galaretki w różnych kolorach
-
3 łyżki żelatyny
Jak zrobić prosty galaretkowiec na jogurcie
Aby przygotować galaretkowiec, rozpuść każdą z galaretek w osobnej szklance z wrzącą wodą . Przelej zawartość szklanek do możliwie płaskich naczyń i odstaw do stężenia . Kiedy galaretki będą gotowe, pokrój je w kostkę i wymieszaj ze sobą wszystkie kolory .
Żelatynę zalej połową szklanki zimnej wody . Kiedy spęcznieje, rozpuść ją w kąpieli wodnej . Tak przygotowaną żelatynę odstaw do przestudzeni a.
W misce połącz składniki na galaretkowiec : wlej jogurt, dodaj cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubij wszystko trzepaczką lub mikserem . Następnie dodaj kilka łyżek jogurtu do naczynia z żelatyną , wymieszaj, przelej całość z powrotem do miski i jeszcze raz dokładnie ją zmiksuj. Na końcu dodaj pokrojone galaretki i rozprowadź je równomiernie w masie .
Masę na galaretkowiec przelej do formy . Wstaw do lodówki i chłodź aż do całkowitego stężenia . Powinno zając to ok. 3-4 godzi n. Galaretkowiec pięknie prezentuje się zrobiony w formie kominowej (takiej jak na babkę), ale równie smaczny będzie z tortownicy lub zwykłej formy prostokątnej. Ciasto z galaretką możesz zrobić też na bazie mascarpone . Wypróbuj pyszny przepis na ciasto malinowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
-
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
-
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę