Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend
Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny. Smakołyki z dodatkiem sezonowych owoców — takie jak nasza dzisiejsza czekoladowo-malinowa propozycja z jogurtowym wykończeniem — spodobają się nawet amatorom bardziej klasycznych domowych słodyczy. Jeżeli nie wiecie, czym zaskoczyć gości na weekendowym spotkaniu, koniecznie spróbujcie.
Malinowy deser nie wymaga pieczenia, a zachwyca smakiem. Lekki, orzeźwiający miks owocowego musu, kremowego jogurtu i pysznie czekoladowego spodu z ciasteczek skradnie serce niejednego łasucha. Przygotowanie wcale nie będzie takie trudne. Skusicie się?
Przepis na malinowe ciasto bez pieczenia
Do przygotowania deseru przyda się tortownica o średnicy 26 cm wyłożona papierem do pieczenia lub prostokątna blacha o podobnej powierzchni.
Składniki na spód:
150 g ciasteczek czekoladowych
60 g masła
Składniki na krem malinowy:
700 g malin
6 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 opakowanie galaretki malinowej
200 g śmietany 36%
Składniki na masę jogurtową:
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki zimnej wody
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
esencja waniliowa (opcjonalnie)
Jak przygotować malinowe ciasto bez pieczenia? Znamy dobry przepis
Zaczynamy od przygotowania spodu. W tym celu kruszymy ciastka — najlepiej przy pomocy malaksera, bo chcemy uzyskać konsystencje drobnego piasku. Masło topimy w rondelku. Jeszcze ciepłe mieszamy z ciasteczkami. Masą wykładamy dno formy, równo je uklepując i wstawiamy całość do lodówki.
Umyte maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy je cukrem. Zagotowujemy, a gdy cukier się rozpuści, miksujemy. Przecieramy owoce przez sito, by usunąć pestki. Szklankę musu dalej gotujemy, po czym łączymy z galaretką i starannie rozprowadzamy ją. W pozostałej porcji malin rozprowadzamy budyń i zagotowujemy go.
Łączymy całość z przygotowaną wcześniej masą z dodatkiem galaretki. Zawartość garnka odstawiamy na bok, by ostygła. Gdy będzie chłodna, łączymy ją z ubita na sztywno śmietanką, a następnie powstały krem przenosimy na spód z ciasteczek. Ciasto chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Żelatynę moczymy w wodzie, by napęczniała. Podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia, po czym dodajemy 3-4 łyżki jogurtu i dokładnie rozprowadzamy. Mieszankę łączymy z pozostałą porcją jogurtu, połączoną uprzednio z kilkoma kroplami esencji waniliowej.
Wylewamy ją na stężałą malinowy krem i umieszczamy w lodówce. Po kilku godzinach ciasto bez pieczenia będzie gotowe do podania. Wierzch deseru można posypać dodatkową porcją ciastek lub malinami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone sposoby na ciasta bez pieczenia. Polecamy znakomity deser z karmelizowanymi bananami oraz lekki i orzeźwiający galaretkowiec.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze
Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci