Smakosze.pl
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

canva/Tuned_In

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

14 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny. Smakołyki z dodatkiem sezonowych owoców — takie jak nasza dzisiejsza czekoladowo-malinowa propozycja z jogurtowym wykończeniem — spodobają się nawet amatorom bardziej klasycznych domowych słodyczy. Jeżeli nie wiecie, czym zaskoczyć gości na weekendowym spotkaniu, koniecznie spróbujcie.

Malinowy deser nie wymaga pieczenia, a zachwyca smakiem. Lekki, orzeźwiający miks owocowego musu, kremowego jogurtu i pysznie czekoladowego spodu z ciasteczek skradnie serce niejednego łasucha. Przygotowanie wcale nie będzie takie trudne. Skusicie się?

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

CZYTAJ DALEJ

Przepis na malinowe ciasto bez pieczenia

Do przygotowania deseru przyda się tortownica o średnicy 26 cm wyłożona papierem do pieczenia lub prostokątna blacha o podobnej powierzchni.

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek czekoladowych

  • 60 g masła

Składniki na krem malinowy:

  • 700 g malin

  • 6 łyżek cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 opakowanie galaretki malinowej

  • 200 g śmietany 36%

Składniki na masę jogurtową:

  • 400 g jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki zimnej wody

  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

  • esencja waniliowa (opcjonalnie)

Jak przygotować malinowe ciasto bez pieczenia? Znamy dobry przepis

Zaczynamy od przygotowania spodu. W tym celu kruszymy ciastka — najlepiej przy pomocy malaksera, bo chcemy uzyskać konsystencje drobnego piasku. Masło topimy w rondelku. Jeszcze ciepłe mieszamy z ciasteczkami. Masą wykładamy dno formy, równo je uklepując i wstawiamy całość do lodówki.

Umyte maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy je cukrem. Zagotowujemy, a gdy cukier się rozpuści, miksujemy. Przecieramy owoce przez sito, by usunąć pestki. Szklankę musu dalej gotujemy, po czym łączymy z galaretką i starannie rozprowadzamy ją. W pozostałej porcji malin rozprowadzamy budyń i zagotowujemy go.

Łączymy całość z przygotowaną wcześniej masą z dodatkiem galaretki. Zawartość garnka odstawiamy na bok, by ostygła. Gdy będzie chłodna, łączymy ją z ubita na sztywno śmietanką, a następnie powstały krem przenosimy na spód z ciasteczek. Ciasto chłodzimy przez godzinę w lodówce.

Żelatynę moczymy w wodzie, by napęczniała. Podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia, po czym dodajemy 3-4 łyżki jogurtu i dokładnie rozprowadzamy. Mieszankę łączymy z pozostałą porcją jogurtu, połączoną uprzednio z kilkoma kroplami esencji waniliowej.

Wylewamy ją na stężałą malinowy krem i umieszczamy w lodówce. Po kilku godzinach ciasto bez pieczenia będzie gotowe do podania. Wierzch deseru można posypać dodatkową porcją ciastek lub malinami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone sposoby na ciasta bez pieczenia. Polecamy znakomity deser z karmelizowanymi bananami oraz lekki i orzeźwiający galaretkowiec.

Malinowe ciasto bez pieczenia jest wyśmienite

canva/Anastasia Collection

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >