Smakosze.pl Przepisy Gdy tak piekę mięso najpierw po domu rozchodzi się zapach. Potem cała rodzina pałaszuje, aż im się uszy trzęsą
Materiały własne

Gdy tak piekę mięso najpierw po domu rozchodzi się zapach. Potem cała rodzina pałaszuje, aż im się uszy trzęsą

8 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Karkówka z piekarnika, a smak jak z grilla?  Prawda, że brzmi jako coś niemożliwego. A jednak ten przepis zagwarantuje ci niezwykłą ucztę dla całej rodziny.

Mięso i dodatki

Pieczone lub grillowane mięso najlepiej smakuje z dodatkami. Niektórzy mięso podają z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub plackami. Całość domyka surówka ze świeżych warzyw lub przetwory z buraków, ogórków, czy papryki.

Dopiero w połączeniu wszystkich składników jesteśmy nie tylko najedzeni, ale i zadowoleni z połączenia smaków.

marchew i ziemniaki.jpg
Canva/@jreika
Zamówił schabowego w lokalu po rewolucjach Gessler. Ludzie nie wytrzymali, zawrzało w komentarzach

Karkówka po flisacku, czyli mix

A co jeżeliby w jednym garnku połączyć mięso, ziemniaki i świeże warzywa? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na karkówkę po flisacku.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 marchwie
  • 800 g ziemniaków
  • 2,5 cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 60 ml oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • słodka papryka
  • 200 ml wody
  • 80 g mąki

Zacznij od pocięcia karkówki na plastry o grubości około 1,5 cm . Każdy plaster  mocno rozbij. W misce wymieszaj musztardę z olejem, pieprze, solą i pozostałymi przyprawami. Rozbite mięso przełóż do miski i odstaw do zamarynowania na około 30 minut.

W czasie marynowania się mięsa przygotuj pozostałe składniki. Marchew obierz ze skórki, umyj oraz pokrój w cienkie plastry. Dokładnie tak samo zrób z ziemniakami, ale pokrój je w nieco grubsze talarki. Paprykę umyj i pokrój w cienkie, ale długie paski. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.

Zamarynowaną karkówkę obtocz w mące. Następnie rozgrzej patelnię i olej. Obsmaż z dwóch stron do zarumienienia. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułóż mięso, które po chwili przykryjesz plastrami marchwi. Następnie poukładaj talarki z ziemniaków, a na nich paski papryki i piórka cebuli. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy wodą. Na koniec żaroodporne naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynia i piecz do zarumienienia warzyw.

Sposób ma miękką kartkówkę

Tajemnicą tego przepisu nie jest połączenie mięsa i warzyw. A sposób przygotowania samej karkówki. Jeżeli mięso najpierw zamarynujesz i dasz mu trochę czasu, aby przyprawy dokładnie się wymieszały i wchłonęły w karczek, a następnie usmażysz i dopiero na samym końcu upieczesz. To otrzymasz nie tylko delikatne i miękkie mięso, ale i doskonałe w smaku, a przede wszystkim w zapachu danie. Szczególnie z pieczonymi warzywami. Przeczytaj, także jakie pierogi biją inne na głowę oraz co zrobić, żeby schudnąć 3 kilogramy .

Pieczona karkówka.jpg
Canva/@stockfotocz
Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Robi się je ekspresowo i bez piekarnika
Odkąd sypię do kawy tę przyprawę, schudłam 3 kg. Ma ogromne właściwości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy