Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane to genialny pomysł na obiad czy przekąskę pomiędzy posiłkami. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste, a podstawowe składniki można z łatwością kupić w większości sklepów. Zapach jaki unosi się z piekarnika podczas pieczenia pieczarek, jest na tyle smaczny, że nie można doczekać się, aż będzie można ich spróbować.
Pieczarki faszerowane mięsem nie wymagają do sporządzenia praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Z tego powodu mogą zajadać się nimi całkowici kuchenni amatorzy, choć z pewnością posmakują każdemu - intensywny smak przypraw, grzybów i mięsa to doskonała mieszanka.
Kluczem do uzyskania idealnego efektu jest użycie dużych pieczarek o równej wielkości. Dzięki temu pieczenie zachodzić będzie równomiernie i każda porcja wyjdzie idealnie. Grzyby większych rozmiarów można wypełnić pokaźną ilością farszu, co prezentuje się nad wyraz okazale.
Przepis na pieczarki faszerowane
Składniki:
-
10 dużych pieczarek
-
500 g mielonego mięsa wieprzowego
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
2 papryki
-
200 g mozzarelli
-
6 łyżek przecieru pomidorowego
-
sól
-
pieprz
-
pół łyżeczki chilli
-
1 łyżeczka majeranku
Zacznij od oderwania nóżek z pieczarek, dokładnego umycia kapeluszy i wysuszenia ich ręcznikiem kuchennym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim czyste i oporządzone grzyby. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Obierz ząbki czosnku, posiekaj je i dodaj do cebuli. Po kilku minutach dodaj mięso mielone, dopraw je solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Smaż całość, aż wieprzowina przestanie być surowa.
Pod koniec dodaj do farszu posiekaną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj i zacznij faszerować pieczarki. Posyp je z wierzchu startą mozzarellą. Wstaw blachę do piekarnika i piecz grzyby przez około 30 minut, aż ser ładnie się przypiecze. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.
Źródło zdjęcia: canva/manyakotic, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
-
Obłędne w każdym kęsie ciasto bez pieczenia "Orzechowa dama"
Źródło: przepisy