Smakosze.pl Przepisy Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym
canva/Timothy Dranov, Getty Images

Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym

11 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczarki faszerowane to genialny pomysł na obiad czy przekąskę pomiędzy posiłkami. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste, a podstawowe składniki można z łatwością kupić w większości sklepów. Zapach jaki unosi się z piekarnika podczas pieczenia pieczarek, jest na tyle smaczny, że nie można doczekać się, aż będzie można ich spróbować.

Pieczarki faszerowane mięsem nie wymagają do sporządzenia praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Z tego powodu mogą zajadać się nimi całkowici kuchenni amatorzy, choć z pewnością posmakują każdemu - intensywny smak przypraw, grzybów i mięsa to doskonała mieszanka.

Kluczem do uzyskania idealnego efektu jest użycie dużych pieczarek o równej wielkości. Dzięki temu pieczenie zachodzić będzie równomiernie i każda porcja wyjdzie idealnie. Grzyby większych rozmiarów można wypełnić pokaźną ilością farszu, co prezentuje się nad wyraz okazale.

Przepis na pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryki

  • 200 g mozzarelli

  • 6 łyżek przecieru pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • pół łyżeczki chilli

  • 1 łyżeczka majeranku

Zacznij od oderwania nóżek z pieczarek, dokładnego umycia kapeluszy i wysuszenia ich ręcznikiem kuchennym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim czyste i oporządzone grzyby. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Obierz ząbki czosnku, posiekaj je i dodaj do cebuli. Po kilku minutach dodaj mięso mielone, dopraw je solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Smaż całość, aż wieprzowina przestanie być surowa.

Pod koniec dodaj do farszu posiekaną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj i zacznij faszerować pieczarki. Posyp je z wierzchu startą mozzarellą. Wstaw blachę do piekarnika i piecz grzyby przez około 30 minut, aż ser ładnie się przypiecze. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Faszerowane pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy