Smakosze.pl
Kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

canva/Dar1930

Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

20 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku.

Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu. Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T155226.489

Obłędne w każdym kęsie ciasto bez pieczenia „Orzechowa dama”

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pomarańczowe kluski śląskie z kurkumą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki mąki owsianej, ryżowej lub pszennej

  • szklanka purée z marchewki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana świeża bazylia

  • rozdrobnione listki natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dokładnie je rozgniatamy i studzimy. Rozdrobnione ziemniaki łączymy z purée z marchewki.

Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i zioła prowansalskie, a następie wsypujemy mąki. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia się składników. W razie potrzeby podsypujemy mąką — masa nie powinna kleić się do rąk.

Formujemy okrągłe kluski z dziurką. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i wrzucamy do niej przygotowane kluski. Gotujemy je na niewielkim ogniu, do czasu aż wypłyną na powierzchnię.

Podajemy polane oliwą z oliwek zmieszaną ze świeżo posiekanymi ziołami. Do klusek będzie także pasował sos grzybowy. Smacznego.

Kluski śląskie z gulaszem

Kluski śląskie z gulaszem smakują wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: strawberryskyvegan

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >