Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy
Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku.
Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu. Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na pomarańczowe kluski śląskie z kurkumą
Składniki:
1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki owsianej, ryżowej lub pszennej
szklanka purée z marchewki
1 łyżeczka kurkumy
zioła prowansalskie
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana świeża bazylia
rozdrobnione listki natki pietruszki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dokładnie je rozgniatamy i studzimy. Rozdrobnione ziemniaki łączymy z purée z marchewki.
Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i zioła prowansalskie, a następie wsypujemy mąki. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia się składników. W razie potrzeby podsypujemy mąką — masa nie powinna kleić się do rąk.
Formujemy okrągłe kluski z dziurką. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i wrzucamy do niej przygotowane kluski. Gotujemy je na niewielkim ogniu, do czasu aż wypłyną na powierzchnię.
Podajemy polane oliwą z oliwek zmieszaną ze świeżo posiekanymi ziołami. Do klusek będzie także pasował sos grzybowy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: strawberryskyvegan