Genialne, rewolucyjne i najlepsze pączki w 5 minut bez drożdży
Przygotowanie tradycyjnych pączków zajmuje sporo czasu. Dla niecierpliwych smakoszy mamy przepis, dzięki któremu specjał ten można przygotować dosłownie w chwilę. Wykorzystuje on proszek do pieczenia i serek homogenizowany, a pączki wychodzą tak smaczne, jak gdybyśmy użyli drożdży. Skusicie się?
Dla wielu smakoszy pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku. Podpowiadaliśmy wam już jak wykonać je w domu nie używając tłuszczu i jakiego oleju użyć , jeśli zdecydujemy się na smażenie.
Tym razem zdradzamy recepturę, która pozwoli wam błyskawicznie przyrządzić tradycyjny specjał. Pączki na bazie serka pięknie urosną dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Wykorzystując różne warianty serka, możecie wpłynąć na ostateczny smak deseru.
Przepis na ekspresowe pączki bez użycia drożdży
Składniki:
-
2 jaja
-
2 szklanki mąki pszennej
-
pół szklanki cukru pudru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
280 g serka homogenizowanego waniliowego
-
ok. 1 l oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Do większego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go na niewielkim ogniu. Jaja wbijamy do miski i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie dodajemy serek homogenizowany i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto powinno wyjść dość kleiste. Nie dodajemy mąki, by zmienić konsystencję. Jeśli to zrobimy, pączki wyjdą twarde. Gotową masę wkładamy łyżką do rozgrzanego oleju, formując małe kulki.
Pączki smażymy do momentu, gdy z obu stron będą rumiane. Gdy będą gotowe, wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ten zabieg pozwoli usunąć nadmiar tłuszczu. Deser podajemy posypany cukrem pudrem.
Wskazówka: do przygotowania pączków możecie też wykorzystać serek brzoskwiniowy lub truskawkowy. Będą równie pyszne.
Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: YT/Ugotowani.tv