Smakosze.pl Przepisy Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem
canva/milanfoto

Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem

9 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli potrzebujecie szybko przygotować dodatek do obiadu, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy orzeźwiającą mizerię, która pasuje do dań mięsnych i z drobiu. Poznajcie genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z dodatkiem cukru pudru, a już nigdy nie zrobicie jej inaczej.

Najszybszą mizerię zrobisz, mieszając pokrojone ogórki z solą, pieprzem i śmietaną. Możesz też do niej dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Jakub Kuroń doprawia zaś śmietanę cukrem pudrem. Dzięki temu mizeria ma pełniejszy smak, a śmietana staje się jakby bardziej kremowa.

Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z niespodzianką

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • sól

  • 150 ml gęstej śmietany

  • pół łyżeczki cukru pudru

  • pół cytryny

  • biały pieprz

  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie mizerii

Ogórki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie odlej z ogórków sok.

Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.

Śmietanę dodaj do odsączonych ogórków, posyp całość posiekanym koperkiem, wymieszaj. Od razu podawaj.

Wskazówka: Zamiast soku z cytryny do mizerii możesz dodać trochę octu jabłkowego. Jeśli zaś liczysz kalorie, śmietanę możesz zastąpić naturalnym jogurtem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dodatki do dań obiadowych. Zobacz, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty , a także jak zrobić surówkę z selera .

mizeria
mizeria

Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy