Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka surówka z selera bez grama majonezu - cudny, słodki smak

Lekka surówka z selera bez grama majonezu - cudny, słodki smak

Surówka z selera
canva/ivanmateev

Obiadowa surówka z selera często wcale nie jest taka zdrowa. Dodatek majonezu powoduje, że jest dość kaloryczna i bogata w tłuszcz. Wystarczy jednak zamienić sos jajeczny na delikatny dressing musztardowy, by móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się jej smakiem. Proponujemy jeszcze dodać orzechów, by całość przyjemnie chrupała.

Seler korzeniowy często kojarzy się nam z przygotowaniem bulionu i włoszczyzną. A szkoda, bo jest naprawdę wartościowym warzywem, po które powinniśmy sięgać dużo częściej. Zawiera bowiem wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez, a także w witaminy z grupy B, witaminę PP, C, A i E.

Świeża i chrupiąca surówka z selera może być potrawą, która zmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Jej przygotowanie jest proste, a sprawdza się świetnie nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Podana z kaszą lub świeżym chlebem z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na lekką i pyszną surówkę z selera

Składniki na sałatkę:

  • 1 średnia bulwa selera

  • 1 łodyga selera wraz z liśćmi

  • 1 jabłko np. Jonagold

  • garść wyłuskanych orzechów włoskich

  • mały pęczek pietruszki

  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • ½ łyżeczki syropu klonowego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Korzenie selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Miąższ selera wrzucamy do miski i sprawnie łączymy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Pozwoli to uniknąć zmiany jego koloru pod wpływem powietrza. Odstawiamy na bok.

Składniki na sos wlewamy do kubka i dokładnie mieszamy. Jabłko i selera myjemy. Następnie owoc kroimy w słupki, a łodygę w cienkie plasterki. Przekładamy je do miski ze startym selerem.

Natkę pietruszki oraz liście selera siekamy. Wsypujemy uprażone na patelni orzechy, a następnie wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Po inne pomysły na przyrządzenie selera zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na pyszną zupę krem z selera oraz recepturę na zdrowy sok z selera naciowego.

Surówka z selera
Surówka z selera może być naprawdę lekka jeśli zastąpimy majonez musztardowym sosem

Źródło zdjęcia: canva/Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: vitogryzie

Zapraszamy na nasz Instagram