Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowa surówka siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.11.2021 01:00

Wyjątkowa surówka siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem

surówka z czerwonej kapusty
canva/manyakotic

Surówki są niezwykle wartościowe, bo zawierają dużo witamin. Dlatego warto o nich pamiętać przy okazji obiadu. Dziś polecamy wam wyjątkową surówkę siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem. Jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna.

Prawdziwa surówka, tak jak nazwa wskazuje, powinna zawierać surowe warzywa i owoce. W takiej postaci są one najwartościowsze, bo zawierają najwięcej witamin i innych, cennych składników. Każda obróbka termiczna, w zależności od jej czasu, niszczy mniej lub więcej witamin. Dlatego staraj się jeść jak najwięcej surowych warzyw i przygotowanych z nich surówek.

Wyjątkowa surówka siostry Anastazji z kapustą i słodkim składnikiem

Składniki:

  • 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty

  • pół cytryny

  • 10 dag rodzynek

  • 1 jabłko

  • 10 dag orzechów włoskich

  • 1 cebulka

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki chrzanu

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty

Kapustę oczyść z wierzchnich, obeschniętych i podwiędniętych liści. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 10-15 minut. Odlej wodę, osącz je na sitku. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.

Orzechy przebierz, możesz je podprażyć na suchej patelni, wtedy będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przestudzone orzechy grubo posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

Do kapusty dodaj rodzynki, jabłko, orzechy i cebulę. Składniki wymieszaj, oprósz solą i pieprzem. Dodaj majonez wymieszany z chrzanem, całość wymieszaj.

Wskazówka: Jeśli dla kogoś surowa kapusta i cebula są zbyt ciężkostrawne, można sparzyć je wrzątkiem. Cebulę wystarczy umieścić na sicie i przelać gorącą wodą. Kapustę najlepiej jest wrzucić na wrzątek i gotować kilka minut, aż zrobi się miękka. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne i zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z selera, a także jak zrobić surówkę z buraka.

rodzynki
rodzynki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lubieessc.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram