Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty
Gdy gotujemy dania, zawierające kapustę, takie jak gołąbki czy zupy, zawsze pozbywamy się głąba z wewnątrz warzywa. Okazuje się, że wyrzucanie go do śmieci jest sporym marnotrawstwem. Można z niego przygotować pyszne placki, które są wypełnione witaminami i minerałami.
Głąb nie jest zbytnio lubianą częścią kapusty. Jego twarda struktura sprawia, że rzadko po niego sięgamy. Mimo wszystko warto zainteresować się jego właściwościami, które ciężko znaleźć w reszcie kapusty.
Sporządzenie placków z głąba jest doskonałą metodą na przemycenie go w niepozornej postaci. Takie placki są przepyszne, a głąb dzięki obróbce termicznej łagodnieje w smaku i staje się zdecydowanie miększy.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Zastosowanie głąba z kapusty
W głąbie znajduje się mnóstwo witaminy C oraz związków siarki, co korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy - zarówno witamina C, jak i związki siarki poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci, zmniejszają zmarszczki i generalnie odmładzają.
Z głąba można wykonać wiele różnych dań, takich jak zupy, sosy i gulasze, jednak dzisiaj zdradzamy sposób na najsmaczniejszą propozycję. Placki stają się delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują mnóstwo wilgoci, przez co są przepyszne.
Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.
Przepis na placki z kapuścianego głąba
Składniki:
-
głąb kapusty
-
cebula
-
jajko
-
3 łyżki mąki
-
olej
-
pieprz
-
sól
Zacznij od opłukania kapusty pod bieżącą wodą i wycięcia głąba ze środka. Najłatwiej zrobić to przy użyciu cienkiego, aczkolwiek długiego i ostrego noża. Następnie zetrzyj go na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.
Dodaj do niego przesianą przez sitko mąkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, a gdy wszystko się połączy, możesz przejść do smażenia.
Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcję ciasta za pomocą dużej łyżki. Gdy jedna strona będzie usmażona, przełóż na drugą. Rumiane placki przekładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: -lvinst-, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: shareinfo.pl