Smakosze.pl Przepisy Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty
Medwether, Getty Images

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

13 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy gotujemy dania, zawierające kapustę, takie jak gołąbki czy zupy, zawsze pozbywamy się głąba z wewnątrz warzywa. Okazuje się, że wyrzucanie go do śmieci jest sporym marnotrawstwem. Można z niego przygotować pyszne placki, które są wypełnione witaminami i minerałami.

Głąb nie jest zbytnio lubianą częścią kapusty. Jego twarda struktura sprawia, że rzadko po niego sięgamy. Mimo wszystko warto zainteresować się jego właściwościami, które ciężko znaleźć w reszcie kapusty.

Sporządzenie placków z głąba jest doskonałą metodą na przemycenie go w niepozornej postaci. Takie placki są przepyszne, a głąb dzięki obróbce termicznej łagodnieje w smaku i staje się zdecydowanie miększy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Zastosowanie głąba z kapusty

W głąbie znajduje się mnóstwo witaminy C oraz związków siarki, co korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy - zarówno witamina C, jak i związki siarki poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci, zmniejszają zmarszczki i generalnie odmładzają.

Z głąba można wykonać wiele różnych dań, takich jak zupy, sosy i gulasze, jednak dzisiaj zdradzamy sposób na najsmaczniejszą propozycję. Placki stają się delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują mnóstwo wilgoci, przez co są przepyszne.

Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.

Przepis na placki z kapuścianego głąba

Składniki:

  • głąb kapusty

  • cebula

  • jajko

  • 3 łyżki mąki

  • olej

  • pieprz

  • sól

Zacznij od opłukania kapusty pod bieżącą wodą i wycięcia głąba ze środka. Najłatwiej zrobić to przy użyciu cienkiego, aczkolwiek długiego i ostrego noża. Następnie zetrzyj go na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.

Dodaj do niego przesianą przez sitko mąkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, a gdy wszystko się połączy, możesz przejść do smażenia.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcję ciasta za pomocą dużej łyżki. Gdy jedna strona będzie usmażona, przełóż na drugą. Rumiane placki przekładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T133147.580
Usmażone placki z głąba

Źródło: -lvinst-, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy